Råd

Storbritanniens bilnummerskyltar förklarade: regler, historia och vad de betyder

Registreringsskyltar

Den första bilnummerskylten ’A1’ utfärdades berömt till Earl Russell, som ställde sin butler i kö över natten vid London County Councils kontor för att säkra den redan 1903 när Motor Car Act implementerades av parlamentet. ’A1’ har sedan dess blivit en av de mest värdefulla personliga nummerskyltarna i landet och tillhör för närvarande Sultanen av Bruneis bror prins Jefri. Tillsammans med sin systerplatta ’1A’, används enligt uppgift detta par ultimata privata reg-skyltar på ett par matchande Bentleys som används för att färja Jefri och hans akolyter till och från hans privata jetplan.

Omhuldade nummerskyltar är nu big business, med många företag som tjänar pengar på efterfrågan på regöverföringar bland bilister med mycket mindre budget än Jefri. Bilnummerskyltar är alla utfärdade i första hand av DVLA, som själv tjänar pengar för statliga kassor på att sälja personliga reg-nummer. Priserna på bilregistreringsnummer från DVLA börjar på £250, inklusive moms och en överföringsavgift på £80, och sedan det började sälja nummer 1989 har det samlat in £2 miljarder till skattebetalarna.

Även om de ofta kallas privata nummerskyltar, är det lite felbenämning eftersom vem som helst kan göra en nummerskyltsökning och skaffa den skylt som de väljer – så länge de har råd med det begärda priset, förstås. Den dyraste nummerskylten som sålts av DVLA hittills är ’25 O’, som gick för 518 000 pund 2014 och pryder nu en klassisk Ferrari 250SWB värd cirka 10 miljoner pund.

För att hitta företag som erbjuder nummerskyltar till försäljning behöver du bara söka på nätet, men innan du gör det – kolla in vår guide för att köpa och sälja nummerskyltar.

Se även  Racebilens avgaslågor är ett coolt slöseri med bränsle

Nummerskyltskombinationer förklaras

Även 1903 skulle det uppenbarligen inte ta lång tid för enstaka bokstavs- och sifferkombinationer att ta slut, så systemet var mer komplicerat än så. Från 1903 till och med 1932 gällde samma regler.

Alla dessa tidiga skyltar hade ett enkel- eller dubbelbokstavsprefix, följt av en siffra från 1 till 9999. Bokstäverna tilldelades nummerplåtsutfärdande myndigheter efter befolkningsstorlek – så ’A’ gick till London, ’B’ till Lancashire, ’ C’ till West Riding of Yorkshire och så vidare upp till ’Y’. Sedan gick ’AA’ till Hampshire, ’AB’ till Worcestershire och kombinationerna fortsatte fram till ’FP’ för Rutland.

1932 när de två bokstavskoderna nästan alla var slut, lades en extra bokstav till på framsidan av koden, medan siffrorna reducerades från 1 till 999. Detta innebar att de flesta nummerskyltar hade sex tecken – tre bokstäver, följt av tre tal.

1962 utfärdades de första nummerskyltarna med ett extra bokstavssuffix efter de tre siffrorna. Från och med nu kunde man se en bils ålder på dess skylt, eftersom ett ’A’-suffix betydde 1962, ’B’ var 1963, ’C’ var 1964 och så vidare… Från 1983 till 2001 infördes ett liknande system, men med bokstäverna och siffrorna omvända.

Det nuvarande brittiska nummerskyltsystemet

Numera har vi ett nummerplåtssystem som introducerades 2001, med sju tecken enligt följande:

Två bokstäver – dessa brukade referera till ett lokalt DVLA-kontor, men eftersom alla kontor stängdes 2013 när DVLA centraliserades anger de nu bara en region.

Två siffror – dessa ändras var sjätte månad för att indikera när bilen första gången registrerades. För bilar som säljs mellan mars och augusti kommer siffrorna att vara de två sista siffrorna i själva året – alltså ’16’ för år 2016. Bilar som säljs mellan september och april följande år kommer att ha 50 tillagda till samma sista två siffror – så september 2016 kommer bilar att få ’66’.

Se även  Honda Prologue EV-detaljer, Tesla Semi och Megachargers, PHEVs vs. hybrids: Dagens bilnyheter

Tre bokstäver – det är slumpmässigt utfärdade brev. Eftersom de är tilldelade i block till återförsäljare, ser du ofta bilar från samma tillverkare med bokstäver i sekvens.

Ford Focus RS första körning i Storbritannien - frontspårning

Udda tal…

Informationen ovan är endast i vägledningssyfte, eftersom det finns gott om undantag från registreringsskyltsreglerna. Bokstäverna ’I’, ’O’, ’I’ och ’Z’ syns till exempel aldrig på nummerskyltar eftersom de ser för lika ut som andra bokstäver eller siffror.

Bokstaven Q används inte heller för närvarande, men den användes som ett prefix fram till 2001 på stulna och återvunna bilar som inte kunde identifieras på ett tillförlitligt sätt (t.ex. ”cut and shuts”) och kitbilar gjorda av delar av olika fordon.

Regler för brittiska nummerskyltar

Alla nummerskyltar ser likadana ut av en anledning – färgen och storleken på skylten och formen på bokstäverna och siffrorna anges i DoT-reglerna. Det är gjort på det sättet så att de är lätta att läsa både av mänskliga ögon och av kameror och datorer som används i ANPR-system (Automatic Number Plate Recognition).

Att köra en bil med ändrade skyltar – till exempel med tecken som modifierats för att stava ett ord – är olagligt, och du kan få böter på upp till 1 000 £ för brott mot registreringsskylten. Här är en sammanfattning av gällande lagkrav för nummerskyltar:

  • • Nummerskyltar ska vara upplysta nattetid.
  • • Plattorna måste vara läsbara och inte skymmas av smuts.
  • • Storlek, färg, typsnitt och mellanrum måste uppfylla DoT-reglerna.
  • • Nummerskyltar måste tillverkas enligt British Standard-specifikation.
  • • EU eller nationella GB/England/Skottland/Wales emblem är den enda tillåtna valfria dekorationen – i standardläget till vänster på plattan.
Se även  Smarta bilar för frånvarande ägare

Säljer en personlig tallrik

Särskilda utställningsplattor

Det är olagligt för auktoriserade nummerplåtstillverkare att sälja brittiska standardskyltar för en bil utan att få visa ägardokument av köparen av skyltarna. Detta för att hjälpa till att förhindra brott som kloning av fordon.

Men när bilentusiaster eller klubbmedlemmar vill ställa ut sina bilar utanför vägen, kan de köpa så kallade ”showplates” som kan vara i nästan alla format. Leverantörer av visa tallrikar är lätta att hitta online.

Mer om bilnummerskyltar…

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button