Råd

Bilens vikt förklaras: tjänstevikt, totalvikt och vad det betyder för förare

Vikt i bilar blir en allt större fråga. Tro inte på skräckhistorierna om broar och parkeringshus i flera våningar som knäcks under tyngden av samlade elektriska stadsjeepar, men det finns en allvarlig poäng bakom sensationsförmågan.

En rapport från Green NCAP visade att medelvikten på bilar som sålts i Europa under de 10 åren fram till 2023 ökade med 9 %, eller runt 100 kg. Biltillverkarna kommer att berätta att lagstiftning utformad för att förbättra säkerheten och minska utsläppen har drivit ökningen, men hur som helst är större, tyngre bilar mindre effektiva, samtidigt som de potentiellt äter igenom däck, bromsar och vägytor i snabbare takt.

Green NCAP uppskattar att en viktökning på 100 kg för en typisk kompakt familjebil är ansvarig för cirka 1,4 ton ytterligare utsläpp av växthusgaser och 5,7 MWh energianvändning under dess livscykel.

Viktbesparing har länge varit ett stort fokus för biltillverkarna. Användning av avancerade kompositmaterial och lättviktslegeringar har blivit vanligare men de är dyra och trycket att lägga till säkerhetsfunktioner, erbjuda mer teknik och följa skärpta utsläppsbestämmelser driver fortfarande vikterna uppåt. Tillverkare får svårare och svårare att göra vinst på mindre, lättare bilar i synnerhet, men alla populära bilmarknadssektorer är på en uppåtgående bana i termer av medelvikt.

Små, lätta bilar försvinner men de finns fortfarande på den moderna nybilsmarknaden och de ger verkliga fördelar. Svaret på elbilars räckviddsångest har varit att få plats med större batterier, medan efterfrågan på mer praktisk och teknik har lett till större bilar, men bilköpare som inser att de egentligen inte behöver allt det utrymmet och klarar sig utan en siffra på 400 mils maximala räckvidd kan spara mycket pengar.

Se även  Nissan Z, den nya Genesis G90 och några spännande framtida elbilar | Autoblogg Podcast #755

Att köpa mindre, lättare och effektivare kan vara mycket ekonomiskt vettigt. Om tankesätten skulle förändras och lätthet kunde stimuleras som ett sätt att sänka utsläppen, skulle vi till och med kunna se en liten bilrenässans.

På dessa sidor tittar vi på de lättaste och tyngsta bilarna på rea. Klicka på länkarna för att se listorna eller scrolla ner för att lära dig vad de vanligaste viktmätningarna som används i bilar betyder…

Bilviktsmått förklaras

Du kommer att se olika viktmått kopplade till bilar. Här är vad de alla betyder…

Tjänstevikt

Tjänstevikt är det mått på bilvikten som du kommer att stöta på mest regelbundet. Som namnet antyder är det vikten av en bil när den är parkerad vid trottoarkanten och inte används. Bilens tjänstevikt inkluderar all utrustning och vätskor i en bil, inklusive en full tank med bensin eller diesel i modeller med förbränningsmotorer. Tjänstevikten inkluderar inte förare, passagerare eller något bagage.

Det finns andra varianter av tjänstevikt som du kan stöta på…

  • Torr tjänstevikt eller torrvikt – Bilens vikt utan bränsle eller vätskor.
  • Lägsta tjänstevikt eller olastad vikt – Bilens vikt med alla vätskor men inget bränsle.

Bruttovikt för fordon

Det andra vanliga viktmåttet i bilar är totalvikten. Detta är tjänstevikten plus förare, passagerare och bagage.

Behöver du sälja din bil?

Hitta ditt bästa erbjudande från över 5 000+ återförsäljare. Det är så enkelt.

Det är mycket mer varierande beroende på hur bilen används, så det används inte för viktjämförelse, men det fungerar som en viktgräns, som bilar inte lagligen kan överskrida. Bruttovikten (GVW) kallas ofta annars för maximal auktoriserad massa (MAM) eller tillåten maxvikt. En bil, skåpbil eller lastbil som överstiger sin totala vikt är överlastad och bryter mot lagen.

Se även  Vad är Ford SYNC 3?

Fordon kommer också att ha en bruttotågvikt (GTW) eller bruttokombivikt (GCW) som hänvisar till fordonets maximala totalvikt plus maxvikten på släpvagnen som den kan dra.

Ta nu en titt på våra listor över de lättaste och tyngsta bilarna på rea…

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button