Råd

Gröna nummerskyltar förklaras: om Storbritanniens elbils registreringsskyltar

Gröna nummerskyltar är faktiskt inte gröna. Sedan den 8 december 2020 kan elbilar i Storbritannien förses med standardnummerskyltar som har en grön ”blixt” på vänster sida. Skyltarna är fortfarande vita framtill och gula bak som vanligt, men det finns en liten grön rektangel som indikerar att bilen har en EV-drivlina.

Den första föraren som fick en grön skylt monterad var Storbritanniens dåvarande transportsekreterare, Grant Shapps, som hade en Tesla Model 3 prydd med registreringsdesignen. Shapps sa: ”Gröna nummerskyltar kommer att bidra till att öka medvetenheten om renare fordon på våra vägar, vilket visar att en mer miljövänlig transportframtid ligger inom vårt räckhåll”.

Varför introducerades gröna nummerskyltar?

Den gröna lådan för EV-nummerskyltar tillkännagavs i juni 2020 av Shapps, i syfte att ytterligare höja profilen för batteridrivna bilar och bana väg för möjliga incitamentsprogram för att uppmuntra användningen av elfordon.

De gröna skyltarna leddes av Department for Transport (DfT) inför det föreslagna förbudet mot försäljning av nya konventionella förbränningsmotorbilar från 2030, och Storbritanniens mål att bli koldioxidneutrala år 2050. Skyltarna gör det lättare att identifiera elbilar i ett ögonkast, vilket teoretiskt gör det möjligt för lokala myndigheter att utforma och implementera nya policyer som kommer att uppmuntra fler människor till dem, såsom billigare parkering och gratis inträde i ren luftzoner.

Även med rena luftzoner som huvudsakligen är beroende av Automatic Number Plate Recognition (ANPR) kamerateknik kopplad till DVLA-databasen snarare än gröna blinkningar på registreringsskyltar, var förhoppningen att genom att öka framträdandet av elbilar, kan framtida bilköpare bli knuffade att delta i den elektriska revolutionen – de gröna plattorna fungerar som något av ett dygdmärke.

Se även  Vad är Cat S och N-bilar? Nya försäkringsavskrivningskategorier förklaras

Flytten att införa gröna nummerskyltar följde på ett samråd som lanserades sent under 2019, med förslagen inspirerade av ett liknande system i Ontario, Kanada. Det kanadensiska programmet ser att elbilar och laddhybridförare får fri tillgång till avgiftsbelagda körfält och bilpoolsbanor, även om bara en person är i bilen, vilket ledde till en ökning av köpen av elbilar.

Vilka bilar kan ha en grön registreringsskylt?

Den gröna registreringsskylten indikerar att fordonet som visar det är noll-utsläpp, det betyder att endast rena elbilar och vätgasbränslecellsbilar lagligt kan visa den gröna blixten. Du kan inte använda gröna nummerskyltar för hybrid- eller laddhybridfordon, inte ens de som kan färdas vissa sträckor i nollutsläppsläge.

Den gröna registreringsskylten är inte begränsad till nya bilar. Om du köpte en ny elbil från 2021 och framåt, finns det en god chans att den har fått en grön registreringsskylt monterad, men ägare med äldre bilar kan lägga till skyltarna i efterhand om de så önskar. Det är inte obligatoriskt att visa en grön registreringsskylt på ett berättigat fordon.

Var kan jag få tag i en grön nummerskylt?

Köper du en ny elbil idag har den med största sannolikhet nummerskyltar med den gröna blixten redan monterad. Om det inte gör det kan du förmodligen övertala återförsäljaren att skaffa ett set åt dig.

Om du har en äldre elbil utan gröna registreringsskyltar och vill ha en, är det helt enkelt att köpa en uppsättning skyltar med grön blixt online från någon av de många nummerskyltsleverantörerna.

Däri ligger dock ett problem eftersom gröna nummerskyltar är lättillgängliga och även om leverantörer bör utföra korrekta kontroller innan de levererar skyltar, är det vissa som inte gör det. Det har uppmärksammats många fall på sociala medier av bilar som inte är berättigade att visa gröna nummerskyltar som kör runt med dem på.

Se även  Trycket är på när lågtrycksvarningslamporna lyser

För närvarande finns det väldigt få fördelar med att ha gröna skyltar på din bil i Storbritannien, men om den ursprungliga avsikten för lokala myndigheter att införa fler system för att främja ägande av elbilar som förlitar sig på de gröna skyltarna för att identifiera kvalificerade bilar förverkligas, felaktig visning av dem kan bli mer av ett problem.

Har andra länder gröna nummerskyltar eller liknande system?

Det finns ett antal länder i Europa och runt om i världen som har liknande system för att identifiera elbilar via sina nummerskyltar. Norge och Ungern har dem liksom Kina och det finns också det kanadensiska systemet som sägs ha inspirerat den brittiska versionen.

Vanliga frågor

I Storbritannien kan endast fordon med nollutsläpp visa gröna nummerskyltar lagligt. Det betyder bilar, motorcyklar, skåpbilar, bussar och lastbilar som körs uteslutande på batterikraft eller på ett vätgasbränslecellsystem.

Nej. Inte ens laddhybrider med långa nollutsläppsintervall kvalificerar sig för gröna skyltar?

Gröna nummerskyltar har monterats på brittiska bilar sedan 8 december 2020.

Nej. Du behöver inte visa en grön registreringsskylt på din elbil, det är helt valfritt.

Mer om bilnummerskyltar…

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button