Råd

Vilka är frivilliga och obligatoriska självrisker på din bilförsäkring?

Bilförsäkring är kanske inte det mest spännande ämnet i världen men vi kan alla bli entusiastiska över att spara pengar och ett bra sätt att spara är att ha en god förståelse för hur bilförsäkring fungerar. En av termerna du kommer att stöta på när du ordnar din bilförsäkring är ”excess”.

Du kommer att få veta om det obligatoriska självriskerna på en försäkring och ges möjlighet att själv ställa in din frivilliga självrisk. I den här artikeln kommer vi att täcka innebörden av dessa termer och allt du behöver veta för att få rätt policy med rätt självriskklausuler för dina behov.

Vad är självrisk på en bilförsäkring?

I bilförsäkringsjargongens värld är självrisken det belopp du betalar för att reparera din bil utöver bilförsäkringsbolagets utbetalning. Självrisken innebär att det finns en personlig kostnad för dig att göra en bilförsäkringsanspråk utöver vad du betalar årligen eller månadsvis för ditt försäkringsskydd. Förutom hotet att förlora din bonus utan anspråk, fungerar förekomsten av självriskklausulen på en försäkring avskräckande från att göra anspråk så det är ingen överraskning att det är populärt bland bilförsäkringsbolag.

Vad är obligatorisk självrisk?

Den obligatoriska självrisken på en bilförsäkring är ett belopp som fastställts av bilförsäkringsgivaren och inbakat i försäkringen. Det är det belopp du måste betala för kostnaden för alla bilförsäkringsanspråk du gör mot försäkringen. Om din försäkring har ett obligatoriskt självrisk på 200 £ betyder det att du betalar de första 200 £ för eventuell reparationsräkning och försäkringen tar hand om resten.

Den obligatoriska självrisken kan inte ändras när du har tecknat försäkringen, men olika försäkringar kommer att ha olika nivåer av obligatorisk självrisk. Om du är en förare med högre risk kommer det obligatoriska självrisken du erbjuds förmodligen att vara högre än för förare med lägre risk.

Vad är frivillig självrisk?

Utöver den obligatoriska självrisk kommer din försäkringsgivare också att ge dig möjligheten att sätta den frivilliga självrisk på en försäkring. Den frivilliga självrisken är ett ytterligare belopp som du accepterar att betala för kostnaden för eventuell reparation som du gör ett krav på.

Se även  Teknik gör bilstöld svårt men inte omöjligt

Avgörande är att nivån du ställer in det frivilliga självrisken på kommer att påverka kostnaden för din försäkring. Om du sätter en hög självrisk minskar du risken för försäkringsgivaren och dina premier blir lägre men du ökar risken för dig själv och det är viktigt att sätta den frivilliga självrisk som innebär att du fortfarande har råd att få din bil reparerad.

Om du har ett obligatoriskt självrisk på 200 GBP på din försäkring och du ställer in det frivilliga självrisken till 200 GBP, måste du betala de första 400 GBP av alla anspråk du gör på din bilförsäkring. Om fordran gällde £1 000 skulle försäkringsgivaren betala de återstående £600.

Självriskklausulen i försäkringen leder till att mindre skador blir oekonomiska. Det hindrar bilister från att göra anspråk med ett värde som är lägre än självrisken på deras försäkring, men även anspråk som är något högre än den extra avgiften är inte värt det.

Till exempel, om du har en försäkring med en total självriskavgift på £400, är ​​det osannolikt värt besväret att göra ett krav på en reparation på £500 med tanke på att försäkringsgivaren bara skulle betala £100 av den notan och du kommer att förlora din bonus utan anspråk om den inte är skyddad.

Även om du bestämmer dig för att inte göra en skadeanmälan efter en olycka, måste du ändå informera din försäkringsgivare om eventuella skador på din bil, annars riskerar du att ogiltigförklara din försäkring.

Vad ska jag ställa in min frivilliga självrisk på?

Att fastställa din frivilliga självrisk är en balansgång mellan att spara pengar på kostnaden för din årliga försäkring och att se till att alla bilreparationer du kan behöva göra anspråk på är överkomliga.

Se även  En Chevrolet Camaro är billigare att leasa än en Malibu just nu

Det är vanligtvis möjligt att spara mellan 5 och 7 procent på din årliga bilförsäkringspremie genom att gå med på en frivillig självrisk på 250 £. Du kan ställa in det frivilliga överskottet till £0 eller gå mycket högre för större besparingar. De flesta försäkringsbolag ger möjlighet att sätta den frivilliga självrisken mellan £200 och £1 000.

Saken att komma ihåg är att ju högre du går, desto mer kommer alla försäkringskrav att kosta dig. Om du sätter din frivilliga självrisk för högt och får en stor bilreparationsräkning kan du upptäcka att du inte har råd att få din bil reparerad alls.

När du sätter den frivilliga självrisken måste du ha en uppfattning om hur mycket du skulle ha råd att betala om en så stor reparationsräkning uppstod. Och hur mycket du skulle vara villig att betala för att få de lägre försäkringspremierna. Om du inte kan betala självrisken på en skadeanmälan kan det hända att försäkringsgivaren inte betalar ut.

Exempel på självrisker för bilförsäkring

Vi hämtade några exempel på bilförsäkringsofferter från en välkänd brittisk försäkringsgivare för en 42-årig man som bor i Banbury, Oxfordshire. Han har två års bonus utan anspråk, kör 8 000 miles per år och försäkrar en ett år gammal Ford Focus Estate.

De försäkringar som erbjöds visade på betydande besparingar genom att lägga till ett litet frivilligt självrisk men det sparade beloppet minskade när större mängder självrisker lades till. Detta mönster kommer att variera från sökande till sökande så se till att du provar olika mängder självrisk när du tecknar din bilförsäkring för att se vilken effekt det har på kostnaden för försäkringen och få rätt balans.

Citatnummer 1 2 3 4 5

Obligatorisk självrisk

£350

£350

£350

£350

£350

Frivillig självrisk

£0

£100

£250

£500

£1 000

Totalt överskott

£350

£450

£600

£850

£1 350

Årlig försäkringspremie

£855,68

£792,66

£766,63

£729,66

£726,25

När betalar jag självrisken?

Exakt när försäkringsgivaren faktiskt ber dig att betala den extra avgiften kommer att variera så kontrollera det finstilta på din försäkring. Det kan vara så att du måste betala självrisken i förskott när du lämnar in försäkringsanspråket eller så kan du betala i slutet av skadeprocessen när försäkringsgivaren betalar sin del av reparationsräkningen.

Se även  Verstappen vinner 2023 F1 Bahrain GP, ​​Alonso hamnar på pallen

Om olyckan som orsakade skadan inte var ditt fel och din försäkringsgivare gör anspråk på den andra partens försäkring måste du fortfarande betala självrisken. Din försäkringsgivare kan få tillbaka avgiften och återbetala den till dig, men det kan ta tid. Om den andra parten i en olycka inte har en försäkring eller inte kan spåras kan det sluta med att du får betala självrisken oavsett vems fel olyckan var.

Vanliga frågor

Obligatorisk självrisk är det belopp du betalar för kostnaden för eventuella försäkringsskador, det är en fast del av din försäkring. Frivillig självrisk är en extra avgift, vanligtvis mellan £200 och £1 000, som du väljer när du tecknar försäkringen som betalas utöver den obligatoriska självrisk.

Den obligatoriska självrisk som tas ut på din försäkring beräknas av försäkringsgivaren utifrån din riskprofil så att den inte kan ändras. Din ålder, plats, körupplevelse, anspråkshistorik, jobb och typ av bil kommer alla att spela en roll, tillsammans med andra faktorer. För att minska ditt obligatoriska självrisk, titta på sätt att minska din riskprofil som att lägga till en namngiven förare eller parkera din bil utanför vägen på natten.

Att sätta ett högre frivilligt självrisk minskar risken för försäkringsgivaren eftersom du går med på att betala en högre andel av alla anspråk du gör. Du är också mindre benägen att göra ett krav om värdet är mindre, eller bara lite mer, än den överskjutande avgiften. Detta innebär att försäkringsbolag kan erbjuda lägre premier.

Om du letar efter en billig offert på bilförsäkring, prova vårt jämförelseverktyg som drivs av Quotezone…

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button