Reviews

Citroen C4 recension 2023 | Auto Express

Citroen C4 är en bra familjekombi, men inte det bästa alternativet för dem som prioriterar praktiskt, effektivitet och en viss grad av körglädje. Dess läckra coupe-crossover-styling kommer att locka vissa köpare, men väl förbi C4:ans snygga faner står det klart att den kommer att kämpa för att konkurrera med de allra bästa i klassen.

Citroen har lyckats se till att C4 är en bekväm bil att köra, medan skarpa priser och anständigt standardkit gör att den ger bra valuta för pengarna. Interiörkvaliteten är dock medelmåttig och är ytterligare en kompromiss att tänka på om du väljer att köpa.

Om Citroen C4

Tredje generationens Citroen C4 kom 2020 med ett snyggt utseende och massor av fransk stil för att hjälpa oss att glömma de två tråkiga familjekombin som tidigare bar dess namn. Coupé-SUV-designen på den senaste C4:an hjälper den att sticka ut på en alltmer trång marknad, samtidigt som den ger ett förnyat fokus på komforten och den innovativa tekniken som Citroen har blivit välkänd för.

C4 sitter på Stellantis CMP-plattformen som också ligger till grund för Peugeot 2008 och Vauxhall Mokka, bland många andra. Citroen har varit ganska smart i att använda denna enklare, billigare arkitektur för att hjälpa till att sänka kostnaderna, samtidigt som den säkerställer att C4 drar fördel av längsta möjliga hjulbas för att maximera det invändiga utrymmet.

Det finns många rivaler redo och väntar på att ta sig an Citroens nya familjecrossoverlucka, från den lika slående Toyota CH-R till den kvasi-SUV-stilen i Mazda CX-30 och Kia XCeed. Skoda Karoq kommer att tjäna dem med mer traditionell smak, liksom standardkombimodellerna för Ford Focus och Volkswagen Golf, medan de med en större budget kanske vill se till de mer exklusiva Audi Q3 Sportback eller BMW X2-serierna.

Se även  Ny Volkswagen ID.7 prototyp recension

Fler recensioner

Bilgruppstest
Djupgående recensioner
Långtidstester
Vägprover

Om standard C4 inte är tillräckligt praktisk för vissa köpare, lanserade Citroen nyligen den lite längre C4 X fastback, som erbjuder mer bagageutrymme för exakt samma pris som den vanliga bilen.

Kraftalternativen för C4 är ganska enkla med en enda 1,2-liters PureTech-bensinmotor tillgänglig i 99 eller 128 hk form. Den minst kraftfulla bensinversionen kommer med en sexväxlad manuell växellåda, medan den mer potenta bilen på 128 hk kan kombineras med antingen den manuella eller en åttaväxlade autolådan.

För dem med fokus på att uppnå förbättrad bränsleekonomi erbjuds en 1,5-liters dieselenhet med antingen 109 eller 128 hk. Återigen erbjuds den manuella växellådan med den lägre motordrivna bilen, medan den åttaväxlade bilen kombineras med det starkare kraftverket.

En annan fördel med att C4 använder CMP-plattformen är att den från början har designats för att stödja en ren-elektrisk drivlina, och nollutsläppsmodellen kallas helt enkelt e-C4. Den är för närvarande tillgänglig med ett 50 kWh-batteri som tillåter en räckvidd på upp till 220 miles, men det kommer snart att erbjudas med en 54 kWh-enhet också som ökar elbilens räckvidd till 260 miles. Effekten varierar mellan de två versionerna, även om de båda använder en enda elmotor för att driva framhjulen.

Behöver du sälja din bil?

Hitta ditt bästa erbjudande från över 5 000+ återförsäljare. Det är så enkelt.

Priserna för den förbränningsmotordrivna C4-serien börjar från cirka 22 000 £, stiger till över 29 000 £ för de toppspecifika versionerna. Trimsortimentet börjar med den välutrustade Sense som inkluderar 18-tums lättmetallfälgar, automatiska LED-strålkastare, bakre parkeringssensorer, en 10-tums pekskärm, Apple CarPlay, Android Auto och klimatkontroll med dubbla zoner, följt av Sense Plus, C-Series Edition och Shine Plus-specifikationerna som lägger till lyx som t.ex. en uppvärmd frontskärm.

Den batteridrivna e-C4-serien är tillgänglig i samma fyra trimnivåer, med priser som sträcker sig från cirka 32 000 £ till en viskande under £35 000 för den förstklassiga versionen.

Vanliga frågor

Citroen C4 är en bra, bekväm och till och med iögonfallande familjekombi, men inte det bästa alternativet för de som prioriterar det praktiska.

Citroen C4 utsågs till den bästa bilen att äga baserat på resultaten från 2023 års Driver Power-ägartillfredsställelseundersökning, och använder samma plattform som olika andra Citroens, Peugeots och Vauxhalls.

Citroen C4 är en halvkombi för familjen medan C4 X är mer av en fastback sedan som är något längre, så den erbjuder mer bagageutrymme.

För en alternativ recension av Citroen C4, besök vår systersida carbuyer.co.uk…

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button