Electric car

Volvo EX90 och Polestar 3 försenade på grund av mjukvaruproblem

De första amerikanska leveranserna av Polestar 3 och Volvo EX90 kommer sannolikt att försenas med månader på grund av ett mjukvarurelaterat problem som sträcker sig över dessa modellers delade plattform, bekräftade de två svenska elbilstillverkarna på torsdagen.

Effekten kan vara mest betydande för Polestar, eftersom USA:s leveranser av den elektriska SUV:n Polestar 3 inte kommer att starta senare i år som det ursprungligen var tänkt.

Produktionen av Polestar 3 kommer att starta under första kvartalet 2024, bekräftade Polestar på torsdag. Det hade varit tänkt att starta sommaren 2023 i Kina, med leveranser där och i USA senare under året. Samtidigt skulle produktionen i USA starta 2024, med South Carolina-fabriken positionerad för att vara produktionskällan för den elektriska SUV:n för alla globala marknader utom Kina.

”Polestar informerades nyligen om att det behövs ytterligare tid för slutlig mjukvaruutveckling av den nya helelektriska plattformen som delas av Volvo Personvagnar och att produktionsstarten av Polestar 3 nu väntas under första kvartalet 2024”, säger Polestar i ett uttalande utgiven torsdag.

2024 Polestar 3

2024 Polestar 3

2024 Polestar 3

2024 Polestar 3

2024 Polestar 3

Vad detta betyder, bekräftade Polestar för Biltips Reports, är att produktionen inte längre kommer att öka några månader tidigare i Kina än i South Carolina; istället kommer de två anläggningarna att öka ungefär samtidigt, nästa år. ”Start av produktionen av Polestar 3 i Ridgeville, South Carolina i USA fortsätter att ske till mitten av 2024,” sa Polestar.

Polestar klargjorde vidare att förseningen helt och hållet beror på mjukvaruutveckling och inte en försening i tillverkningen eller leveranskedjan. Kina-marknadsversioner kommer att byggas i Kina, medan versioner för resten av världen kommer att tillverkas i South Carolina. Den fabriken, som drivs av Volvo, kan vara den första av biltillverkarens globala fabriker som bara tillverkar elbilar.

Lanseringen av Polestar 4, en mer prisvärd modell som kan konkurrera med Tesla Model Y, påverkas inte av förseningen, förtydligade Polestar, vilket innebär att den kommer att börja tillverkas före den 3. Polestar 4 kommer att finnas tillgänglig i Kina i fjärde kvartalet 2023 och andra marknader i början av 2024, sa företaget.

Efter att Polestar pekat över till Volvo som källan till förseningen bekräftade Volvo också att de har justerat sin produktionsstarttid för EX90, som är byggd på samma plattform. Det sade i ett uttalande att det behöver mer tid i mjukvaruutveckling och testning ”för att säkerställa en högkvalitativ introduktion av bilen och för att maximera kundnyttan av dess teknologi från dag 1.”

2024 Volvo EX90 Excellence

2024 Volvo EX90 Excellence

En produktionsstart av Volvo EX90 hade varit tänkt att starta i slutet av året, med första amerikanska leveranser i början av 2024. Med en försenad produktionsstart under första halvåret 2024 verkar modellen vara försenad med flera månader.

Kommer reservationsinnehavare att vänta med en betydande försening på månader för dessa modeller? Eller kommer de att byta till konkurrerande modeller från Mercedes-Benz, BMW, Audi, Rivian eller till och med Kia? Med en mycket snäv marknad och en bristvara på elbilar kan Volvo och Polestar behöva planera för lite övertid.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button