Luxury car

Volvo EX90 kommer att ge SunLike solljus för passagerare och last

Volvo säger att en annan av de mänskligt centrerade egenskaperna som kommer till den batteridrivna EX90-vagnen är ett solliknande ljus. För några år sedan utvecklade det koreanska företaget Seoul Semiconductor en serie lysdioder som kallas SunLike, det heliotropiska namnet som kommer från de icke-flimmer lysdioder som producerar belysning nära planetariskt dagsljus. De vetenskapliga bitarna inkluderar en ny diodarkitektur, en lila emitter och olika fosforer i stället för den vanliga gula. Resultatet för passagerare i EX90 sägs vara ljus i bilen som är lättare för ögonen, mindre reflektion i svagt ljus och färg- och texturåtergivning närmare naturen – allt det Nordico återvunna syntetiska tyget, Forest Stewardship Council-certifierat trä och ull från hållbart uppfödda får kommer att se mer naturligt ut..

Lamporna har letat sig in i vissa museer, curatorer som letar efter förbättrad färgåtergivning från konstverken. Svenskarna säger att de är först med att använda dessa lampor i en bilapplikation. Det kommer att finnas 72 SunLike-lysdioder placerade i hela fordonet, vilket är alla icke-dekorativa lampor i kabinens tak, golv- och dörrfickor och i bagageutrymmet. Designledaren för färg och material sa: ”Genom att använda ljusspektrumet från SunLike LED, framträder de progressiva materialen och interiördesignen i Volvo EX90 tydligare och utan färgförvrängning. Kompletterar vår trädeko och andra naturliga material inuti kabinen, lamporna är centrala i vårt skandinaviska formspråk.”

Polestar 3 kommer att få samma behandling.

Den sjusitsiga, dubbelmotoriga EX90 med upp till 300 miles räckvidd börjar rulla ner för linjerna i Volvos South Carolina-fabrik senare i år. Crossover kommer att göra säkerhet lika viktig som komfort, EX90 innehåller kameror, radar, lidar och Nvidia-driven mjukvara för att inventera fordonets omgivning plus förarens blick och uppmärksamhet. Lidaren kan upptäcka föremål framåt till centimeters noggrannhet från 250 meter (cirka 820 fot) bort i strålande sol eller totalt mörker, säger Volvo. Volvo beskriver EX90 som ”en mycket avancerad dator på hjul” med förmågan att förbättras över tid tack vare över-the-air mjukvaruuppdateringar.

Se även  Aramco går med Geely och Renault för att utveckla ICE, e-bränslelösningar

Förbeställningar är öppna nu, med ”välutrustade” konfigurationer som sägs komma in ”under $80 000.” Leveranserna börjar i början av 2024.

:

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button