Reviews

Vauxhall Grandland recension 2023 | Auto Express

Det kanske inte är den mest karaktärsfulla eller bekväma familje-SUV vi har testat, men Vauxhall Grandland (tidigare Grandland X) erbjuder påsar med utrymme och massor av kit, i ett vettigt och välbyggt paket. Tack vare en uppdatering 2021 har Vauxhalls största SUV nu ett fräscht ansikte och bättre teknik ombord, medan plug-in-hybridversionerna kommer att vara särskilt tilltalande för tjänstebilsförare.

Problemet är att Grandlands mycket duktiga rivaler ser skarpare ut, har snyggare teknik och i vissa fall är de ännu mer praktiska, och lämnar Vauxhall till baksidan av packen.

Om Vauxhall Grandland

Grandland X lanserades 2017 som Vauxhalls tredje och största SUV hittills, och sitter över mellanstora Crossland X och kompakta Mokka X i märkets expansiva sortiment. Det var den första bilen som lanserades efter PSA (Peugeot Citroen) övertagande av Opel-Vauxhall, och Grandland delar sin plattform med de populära SUV:arna Peugeot 3008 och 5008.

Medan dess Peugeot SUV-kusiner handlade med en känsla för stil, led Grandland X av något av ett imageproblem. Även om den uppfyllde uppdraget för en praktisk familje-SUV ganska bra, var dess exteriördesign lite enkel, medan den matta kabinen och tekniken ombord släpade efter vad som erbjöds i sina konkurrenter.

Fler recensioner

Bilgruppstest
Långtidstester
Vägprover
Begagnade bilprov

En ansiktslyftning 2021 gjorde att Grandland släppte ”X” från sitt namn – vilket Crossland och Mokka redan hade gjort – och fick ett skarpare helhetsutseende, särskilt på framsidan med tillägget av det brittiska märkets Vizor-grilldesign, överfört från den senaste Mokka och Astra halvkombi. Vauxhalls Adaptive IntelliLux LED Pixel-strålkastare ingår på modeller med högre specifikationer, medan alla utom basdesignbilarna har en 10-tums central pekskärm och 12-tums digital förardisplay.

Konkurrenter på denna trånga marknad inkluderar några av Storbritanniens mest sålda bilar, där Nissan Qashqai, Kia Sportage, Hyundai Tucson och Ford Kuga alla knäckte förra årets topp 10 bästsäljarlista. Grandland ställs också mot Skoda Karoq, Mazda CX-5, Volkswagen Tiguan, Honda CR-V och Toyota RAV4, så den har verkligen sitt jobb.

Det finns bara en femdörrars kaross, utan sjusitsar, även om köpare kan välja mellan bensin, diesel eller plug-in hybriddrivlinor. Det finns 1,2-liters bensin- och 1,5-liters dieselmotorer som båda producerar 128 hk, medan plug-in Grandland Hybrid-e levererar 222 hk, över 230 mpg i officiella tester och, enligt Vauxhall, upp till 41 miles av ren-elektrisk körning på en enkel laddning. Grandland GSe-prestanda PHEV som kom 2023 lägger till ytterligare en elmotor på bakaxeln för fyrhjulsdrift och ökar kraften upp till 295bhp.

Bensinbilar kommer med en sexväxlad manuell växellåda som standard, med en åttastegad automatlåda som erbjuds mot en extra kostnad. Under tiden är diesel- och laddhybridversionerna endast tillgängliga med auto. Om du letar efter en fyrhjulsdriven SUV måste du antagligen leta någon annanstans, eftersom Grandland-serien endast är framhjulsdriven för det mesta, den sportigare GSe är undantaget.

Vauxhall minskade trimnivåerna för Grandland samtidigt som ansiktslyftet, med line-upen som nu består av Design, GS och toppklass Ultimate. Den vanliga plug-in Hybrid-e klarar sig utan ingången Designspecifikation, medan GSe fungerar som sin egen trimnivå.

För en alternativ recension av Vauxhall Grandland, besök vår systersida carbuyer.co.uk…

Se även  Vauxhall Corsa recension | Auto Express

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button