Råd

Var försiktig när du fyller på vätskor

Var försiktig när du fyller på vätskor och spara din baster för kalkoner

  • Ray Magliozzi
  • 5/1/2023

Dear Biltips:

Jag värmde upp min Kia Sorento och bestämde mig för att fylla på lite spolarvätska innan jag körde iväg. Jag hällde den av misstag i frostskyddsbehållaren.

Så fort jag märkte vad jag gjorde stängde jag av bilen och sög sedan all spolarvätska från behållaren med en kalkonbaster.

Behöver jag få bilen bogserad till ett garage för att tömma kylaren för att se om det är skador? Eller kan jag bara fylla på behållaren med frostskyddsmedel och inte oroa mig för skador eller brandrisker på min motor eller kylare? — Rita

Det viktigaste att göra framöver, Rita, är att se till att du tvättar kalkonbastern noggrant innan nästa Thanksgiving.

Du gjorde helt rätt. Så fort du märkte ditt misstag och slagit färdigt pannan stängde du av bilen och sög ut spolarvätskan. Den plastbehållaren är faktiskt kylvätskans spillflaska. Kylsystemet drar kylvätska därifrån när det behöver mer och trycker tillbaka vätska i den flaskan när det behöver avlasta trycket.

Mest troligt inträffade ingen av dessa aktiviteter när din bil värmdes upp. Så jag tror aldrig att vindrutespolarvätskan har blandats med din kylvätska. Dessutom kommer spolarvätskan, särskilt i en mycket liten mängd, inte att skada din motor. Spolarvätskan innehåller också en typ av frostskyddsmedel, tillsammans med vatten och tvål.

I en större mängd kan spolarvätska minska din kylkapacitet och öka risken för överhettning. Om du är orolig för det kan du alltid be din mekaniker att spola ditt kylsystem och fylla på det. Det är inget stort jobb.

Se även  Sono når 20 000 reservationer för sin 30 000 dollar Sion solar EV

Men jag skulle nog bara fylla på bräddflaskan (med kylvätska!) och köra den. Och så länge du inte ser såpbubblor sväva upp från din främre grill och hör temamusiken till ”The Lawrence Welk Show” medan du väntar vid ett trafikljus, tror jag att du förmodligen mår bra.


Uppgradera till elbil i år? Tjäna dubbla karmapoäng genom att donera din gamla bil till din favorit NPR-station. Det är enkelt och gratis. Här är hur.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button