Råd

Utveckling av säkerhetstester innebär säkrare bilar

Utveckling av säkerhetstester innebär säkrare bilar

  • Ray Magliozzi
  • 5/8/2023

Dear Biltips:

Jag var nyligen med om en allvarlig bilolycka när vår hyrbil kolliderade med en bison vid den norra kanten av Grand Canyon. Vi hade mycket turen att gå ifrån en total bil med alla krockkuddar utlösta.

Detta fick mig att tänka på min bil, som är en gammal 2005 Toyota Camry SE. Är äldre bilar mindre säkra i en olycka än nyare bilar? Hur står sig krocktesterna från 2005 i jämförelse med krocktesterna 2023? Är resultaten jämförbara?

Min Camry kommer med bättre krocktester än Nissan Kicks vi sammanlagt, men jag undrar om det betyder att den faktiskt är säkrare i en olycka. Alla insikter du kan ha skulle uppskattas mycket.

Tack. — Beth

Har du stött på en bison från 2005 eller en bison från 2023, Beth?

Det är en komplicerad fråga. Vi har upptäckt att de flesta biltillverkare bygger sina bilar specifikt för att klara krocktesterna. Så hur säker en bil är beror direkt på hur bilen testades under den eran.

Under åren sedan 2005 har testerna utvecklats. De primära skillnaderna är att 2005 introducerades sidokrock- och bakre kollisionstest nyligen. Så företag har förmodligen arbetat för att förbättra sina sido- och bakpåverkansresultat under åren efter det. Och faktiskt kommer du att se att nya Camry har en mycket bättre sidokollision än din Camry.

National Highway Traffic Safety Administration lade också till ett takhållfasthetstest 2009, och 2012 lade det till ett ”front offset”-test. Det mäter hur en bil gör när bilens främre hörn träffar ett föremål, som en telefonstolpe. Eller en bison.

Se även  Bogseringsguide 2022: brittiska lagar, licenser, kapacitet och bästa tips

Sådana krockar är faktiskt ganska vanliga – du är på väg mot något och försöker svänga undan, men du kan inte, och du träffar den med det främre hörnet på din bil. Det innebar en ny utmaning för biltillverkarna, eftersom den typen av krock rycker passagerarna både framåt och åt sidan på samma gång. Så säkrare bilar blev verkligen resultatet av det.

Om du bestämmer dig för att köpa en ny bil idag kommer resultaten från NHTSA (NHTSA.gov) och Insurance Institute for Highway Safety (iihs.org) att återspegla hur bilen gjorde på alla dessa nyare tester. En ny bil kommer också att ha mer moderna, elektroniska säkerhetsfunktioner, som automatisk nödbromsning av bison, som hjälper till att förhindra vissa krockar och minskar hastigheten med vilken andra inträffar.

Så jag tror inte att din Camry är ”osäker”. Men jag tycker att det är rättvist att säga en nyare bil som uppnår utmärkelsen ”top safety pick plus” och har alla nuvarande elektroniska säkerhetsalternativ (låg- och höghastighets automatisk nödbromsning, filbytesvarning, dödvinkelövervakning, etc.) skulle vara säkrare.

Låt oss nu avsluta detta svar med en tyst minut för både Nissan Kicks och bisonen. Jag är glad att du kom igenom det bra, Beth. Nästa gång, försök att slå något mindre tätt.


Är du ett publikradiofan? Byter du ut din gamla bil? Donera den till din favoritstation. De kommer att förvandla det till mer nyheter och musik. Här är hur.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button