Nyheter

Träffa den första kvinnan att köpa en Porsche

Porsche har haft några intressanta kunder genom åren, inklusive många kändisar, men få kan konkurrera med livsberättelsen om Jolantha Tschudi, en schweizisk amatörpilot och den första kvinnliga kunden av märket Porsche.

Tschudi gjorde sin första soloflygning bara 18 år gammal. Hon studerade också etnologi och i december 1946 begav hon sig ut på den första av vad som skulle bli många resor till Afrika för att dokumentera ursprungsbefolkningar som tidigare var okända för européer. Under de efterföljande åren skulle Tschudi och hennes följeslagare, en museumsinspektör, tillryggalägga mer än 8 000 miles i ett enmotorigt Stinson-flygplan – med sex nödlandningar.

Tschudi skulle återvända till Afrika flera gånger till, men hon hade också ett intresse för landtransporter. 1948 blev hon den första kvinnan att köpa en Porsche när hon köpte en mörkblå 356/2 cabriolet av Bernhard Blank, en hotellägare i Zürich och en av de första Porsche-återförsäljarna. Cabriolet var en av de två första bilarna som Blank förvärvade; den andra var en vit 356/2 coupé.

Detta var det första produktionsåret för Porsche, som byggde sin första serie bilar i Gmünd, Österrike, innan de flyttade över till Tyskland. Till skillnad från senare 356-modeller hade dessa tidiga bilar handformad kaross. Tschudis bil hade en kaross tillverkad av karossbyggaren Gebrüder Beutler.

Jolantha Tschudi var den första kvinnan som köpte en Porsche

Tschudi presenterades med sin Porsche på bilmässan i Genève 1948. Hon körde den på resor till segelflygplatser i Alperna, där hon gjorde flera höjd- och avståndsrekord som medlem i det schweiziska landslaget för segelflyg. Hon ägde dock inte bilen särskilt länge. Efter att ha kört i en trottoarkant på Julierpasset i den schweiziska kantonen Grisons sålde hon den skadade Porschen till sin bror.

Se även  Lotus Envya, Porsche 911 Speedster: Dagens bilnyheter

Efter att ha gift sig och fått två söner, gav Tschudi så småningom upp flyget också, men fortsatte att driva en passion för jakt och etnografisk forskning. Hon dog 2011 vid 86 års ålder.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button