Nyheter

Toyotas nästa generations GT3-racerbil som leker vägbil, inriktad på 2026 WEC-debut

Toyotas nästa generations racerbil GT3 kommer att göra sin tävlingsdebut 2026 i FIA World Endurance Championship (WEC), tidsmässigt med avtäckningen av en motsvarighet för landsvägsbilar, enligt Motorsport.com.

Racerbilen, baserad på Toyota GR GT3-konceptet som visades på Tokyos bilsalong 2022, var ursprungligen planerad att börja tävla 2025, enligt rapporten, som citerar kommentarer från Toyota WEC-teamchefen Rob Leupen. Men förseningar för landsvägsbilen som ska baseras på racerbilen gjorde att man fick trycka tillbaka.

Toyota GR GT3 koncept

Lexus RC F är för närvarande homologerad för GT3-kategorin, men GR GT3-konceptet gav en stark antydan om att Japans största biltillverkare planerade att återuppta GT3. Patentritningar som dök upp några månader efter konceptets debut var ytterligare en antydan om att Toyota gick vidare med produktionen av GR GT3.

GT3-klassen kräver att den baseras på väggående versioner, så det var oundvikligt att GR GT3, som inte är baserad på någon nuvarande Toyota-modell, också skulle skapa en vägbil. Den vägbilen skulle kunna märkas som en Lexus, vilket gör att GR GT3 kan ta över för den åldrande RC F. Lexus har också visat ett elektriskt superbilskoncept med proportioner som är väldigt lika de hos GR GT3.

Toyota GR GT3 koncept

Toyota GR GT3 koncept

När det gäller varför GR GT3 inte är baserad på en av biltillverkarens befintliga plattformar, sa Toyota tidigare att det tillåter ingenjörer att testa ny teknik för potentiell användning i andra road-car och racingprogram.

Toyota erbjuder redan en Supra GT4-kundracerbil, samt Supra-märkta racerbilar för Japans Super GT touring car-serie. Den tävlar fortfarande i WEC:s LeMans Hypercar (LMH) prototypklass också. Så den nya GT3-racerbilen kommer att fylla gapet mellan de lägre GT4- och touring-bilsklasserna och prototyperna, vilket ger Toyota ett inträde på nästan alla nivåer av sportbilsracing.

Se även  VW GTI meet lämnar Wörthersee på grund av lokalbefolkningens hållbarhetsproblem

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button