Electric car

Toyota retar framtiden EV, planerar treradig elektrisk SUV till 2026

Toyota gjorde ett antal tillkännagivanden som tyder på att det kan trappa upp sin elbilsstrategi jämfört med vad som tidigare tillkännagavs.

I en årlig sammanfattning av företagets finansiella resultat som presenterades på onsdagen uppgav president och vd Koji Sato att de planerar att lansera tio modeller från lyxbilar till kompakta bilar och kommersiella fordon, ”främst i USA och Kina.”

Toyota 1,5 miljoner EV baslinje

Chefen höjde företagets mål på 1,5 miljoner batteriförsäljning till 2026 som en ”basvolym” och sa att den för batteriförsörjning ”kommer att försöka snabbt säkra den nödvändiga volymen genom att öka vår interna produktionskapacitet och samarbeta med våra partners.”

Det förslaget om ökad kapacitet har dock ännu inte resulterat i någon uppdatering av Toyotas amerikanska elbilsmål. Vid den senaste uppdateringen, 2021, förutsåg Toyota att 85 % av dess amerikanska fordon som såldes 2030 fortfarande skulle ha avgasrör.

Toyota tre plattformar för 2026 elbilar

Toyota tre plattformar för 2026 elbilar

Toyota påpekade att dess elbilar från 2026 faktiskt kan byggas på tre olika plattformar: en mjukvaruplattform, en elektronisk plattform och en kaross- och chassiplattform. Det har också sagt att det helt omprövar tillverkningsprocessen för elbilar.

Företaget meddelade också på onsdagen att det kommer att debutera sin nästa generations EV (ovan) i konceptform på bilmässan i Tokyo i oktober. I en teaser som skickades ut före den ekonomiska presentationen var bilden rubricerad med ”större effektivitet” och ”fick hjärtan att springa.”

Toyota retade ett antal elbilskoncept i slutet av 2021, med ett tillkännagivande att man planerade 30 nya elbilar globalt 2030, så det är oklart hur mycket överlappning det kan finnas mellan de tidigare koncepten och de som är produktionsbundna. I oktober sägs det ha pausat utvecklingen av vissa elbilar, samtidigt som man funderade över ett större engagemang.

Se även  2023 Toyota 4Runner TRD Pro står ensam

Det är oklart om det åtagandet gjordes, men i onsdagens uppdatering inkluderade Toyota en treradig SUV i sin tidslinje för ytterligare modeller till 2026.

Toyotas framtida elbilar

Toyotas framtida elbilar

Idag är Toyotas elektriska crossover bZ4X en lågvolymmodell för flera marknader, bZ3 är en elektrisk sedan för Kina och Proace Electric är en elektrisk skåpbilsvariant för Kina och Europa. Det finns också Lexus RZ för USA, Kina och Europa, och den Europaspecifika Lexus UX 300e.

Även om Toyota kanske fokuserar mer på elbilar för Nordamerika, har det inte på något sätt riktat sitt fokus globalt till dem ännu. Den syftar till att öka sin marknadsandel på tillväxtmarknader och Asien, och i onsdagens presentation pekade den på prognoser om att hybridmarknaden i Asien förväntas öka från 8 % 2022 till 21 % 2030, medan batterielektriska modeller kommer att stiga till 5 % då, från bara 1 % 2022.

Som Toyota har hävdat de senaste åren, med begränsade tillgångar av litium, kan det ge en större minskning av de totala utsläppen genom att tillverka hybrider snarare än att helt förlita sig på elbilar. Visst håller inte alla med.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button