Nyheter

Toyota patenterar kinetiska säten

2024 Toyota Tacoma TRD Pro får säten med inbyggda stötdämpare, men Toyota kanske utvecklar en annan variant av denna idé.

En patentansökan med titeln ”Kinetic Seat Cushions For Vehicles” lämnades in av Toyota till United States Patent and Trademark Office (USPTO) den 2 februari 2023 och publicerades den 8 juni. Den beskriver sittdynor monterade på en hjälpram, vilket gör att de kan röra sig som svar på krafter som verkar på sätet.

Toyota kinetic säte patentbild

Enligt ansökan är sätesdesignen tänkt att minska trötthet genom att begränsa rörelsen i förarens kropp. Sätesenhetens svängningsrörelse hjälper till att hålla föraren centrerad i sätet istället för att kastas runt av krafter som tillförs av fordonet, såsom under kurvtagning eller vid körning över ojämn terräng.

Detta verkar likna designavsikten med IsoDynamic Performance Seat som kommer att finnas tillgänglig på Tacoma TRD Pro. Toyotas pressmaterial diskuterar att minska trötthet och stabilisera förarens synfält genom att tillåta sätet att röra sig, med stötdämpare som dämpar den rörelsen så att den inte överförs till den åkande.

Toyota kinetic säte patentbild

Toyota kinetic säte patentbild

Liksom IsoDynamic Performance Seat har den kinetiska sätesdesignen som visas i ansökan två stötdämpare på ryggstödet, tillsammans med ytterligare två under sätet. Detta gör att sätet kan svängas eller lutas efter behov. Mängden rörelse kan justeras av de åkande via ett fordons användargränssnitt.

Med IsoDynamic Performance Seat redan på väg till produktion i 2024 Tacoma TRD Pro (den kommer att vara exklusiv för den terrängfokuserade modellen), skulle det vara överraskande för Toyota att lansera en andra design för rörliga säten. Denna patentansökan kan bara vara ett försök att förhindra andra biltillverkare från att implementera en liknande design i sina egna fordon.

Se även  Toyota 3-radig USA-tillverkad EV, VW ID. Buzz USA-detaljer, billigare Kia EV6, Fisker Ocean-sortimentet: The Week in Reverse

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button