Electric car

Toyota överväger motorljud, stannar för elektrisk sportbil

Toyota överväger falska motorljud och en manuell växellåda för en framtida elektrisk sportbil, sa ordförande Akio Toyoda i en nyligen intervju med Autocar. Syftet är att replikera hela upplevelsen av en bensinbil – inklusive några av de mindre roliga delarna.

Toyoda, som nyligen avgick som VD och är barnbarn till biltillverkarens grundare, sa att sportbilen kommer att köra och låta precis som en bil med förbränningsmotor – utan lukten av bensin.

”Du kan faktiskt höra motorljuden,” sa Toyoda och tillade att ”det finns också en manuell växellåda och en kopplingspedal.”

2023 Toyota Supra

Den manuella växellådan och kopplingen kommer inte att kopplas direkt till drivlinan, sa Toyotas chefsingenjör Takashi Watanabe i samma artikel. Istället kommer bilen att simulera växlingar och justera vridmomentet, till den punkt där den till och med kan programmeras för att låta en bil rulla tillbaka i backar – eller till och med stanna.

Med en handfull undantag har elbilar inte (eller behöver) flerhastighetstransmissioner av något slag. De kan till och med skada effektiviteten. Men Toyoda är en stor förespråkare för förarens inblandning, och manuella växellådor i elbilar med prestanda kan vara ett sätt att uppnå det.

Löftet om förarens inblandning kan förklara varför det har pratats så mycket om manuell växellåda för elbilar. Toyotas Lexus-division meddelade förra året att de testade ett mjukvarubaserat system för att simulera manuell växling. Och flera leverantörer, inklusive ZF, har vädjat om flerhastighetstransmissioner för elbilar. Ledande ingenjörer och FoU-chefer säger i allmänhet att det inte är värt det.

2022 Toyota GR86

2022 Toyota GR86

Idén med en Toyota elektrisk sportbil är inte ny. Biltillverkaren sa att den arbetade på en 2012, och idén om en manuell växellåda nämndes också. 2016 tog Toyoda ledningen för företagets elbilsverksamhet. År 2021 retade Toyota koncept som förhandsvisade några av 30 nya elbilar globalt fram till 2030, med en sportbil bland dem.

Se även  1970 Plymouth 'Cuda 440 Rapid Transit såldes för 2,2 miljoner dollar på auktion

En sådan sportbil kan dra nytta av de framtida batteriutvecklingen som skisserades tidigare i veckan – inklusive ett solid-state-batteri som kommer 2027, med potential för 10 minuters snabbladdning.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button