Luxury car

Toyota har en räckvidd på 745 mil, 10 minuters laddning för solid-state-batteri

Toyota gav på tisdagen en uppdatering om sin utveckling av solid-state-batterier, en teknik som har potential att avsevärt öka räckvidden för elfordon samtidigt som kostnaderna minskar och säkerheten förbättras.

Ett solid state-batteri, som som namnet antyder, använder en fast elektrolyt istället för de vätskor eller geler som de flesta elbilsbatterier använder idag. Tekniken, som redan finns i vissa små enheter, är mindre benägen för överhettning eller brand och är även bättre för snabbladdning.

Batteriet är också mycket tätare än nuvarande batterier av vätsketyp, som litiumjonteknik, vilket betyder mindre vikt och högre kapacitet. Detta kan resultera i elbilar med jämförbar räckvidd som dagens utbud men med mycket mindre vikt, vilket skulle vara idealiskt för högpresterande modeller som sportbilar.

I sitt tillkännagivande på tisdagen sa Toyota att de upptäckt ett ”teknologiskt genombrott” som övervinner hindret för hållbarhet som har hållit tillbaka solid-state-batterier från att användas i biltillämpningar. Detta kommer att göra det möjligt för Toyota att påskynda användningen av tekniken, i både hybrider och elfordon.

Toyota solid-state batteri prototyp

Toyota solid-state batteri prototyp

Toyota sa att de utvecklar en metod för massproduktion av solid-state-batterier och siktar på att kommersialisera tekniken 2027 eller 2028. Tidslinjen liknar vad vissa rivaliserande biltillverkare, som Volkswagen Group och Nissan, också har beräknat för utbyggnaden av solid state-batterier.

Tillsammans med förbättringar av aerodynamik och viktminskning, uppskattar Toyota att en elbil med ett solid state-batteri skulle kunna leverera en räckvidd på 745 miles på en laddning. Biltillverkaren sa också att den redan undersöker ett mer avancerat solid-state-batteri som kan leverera en räckvidd närmare 930 miles. Biltillverkaren nämnde inte vilken testcykel den använder som referens.

Se även  Tuthill SC/RS kombinerar Porsche 911 Group B-rally med komfort hela dagen

När det gäller laddning sa Toyota att det siktar på 10 minuter eller mindre för att ladda ett solid-state-batteri från 10-80 % när man använder en DC-snabbladdare. Det är ungefär hälften av tiden som de snabbast laddade batterierna kräver idag, men solid-state-batterierna kommer också att ha mycket större räckvidd.

Innan Toyota lanserar ett fordon med ett solid-state-batteri kommer Toyota att fortsätta att förbättra sina nuvarande prismatiska cellbatterier och siktar på att ha en version som kan leverera 620 miles räckvidd till 2026.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button