Nyheter

Toyota GR H2-konceptet förhandsgranskar vätgasracerbilen för Le Mans

På tröskeln till 2023 24 Hours of Le Mans rullade Toyota ut en konceptbil som drivs av vätgas som kanske bara förhandsgranskar en racerbil som kommer att ta sig till Circuit de la Sarthe 2026.

Toyota GR H2 Racing-konceptet är en Le Mans prototyp racerbil som har en hybriddrivlina, där förbränningsmotorn går på vätgas.

Eftersom biltillverkare försöker eliminera avgasutsläpp, är en lösning som undersöks användningen av vätgasmotorer. Toyota är en av de största förespråkarna för tekniken och har tävlat med en Corolla-baserad racerbil utrustad med en vätgasmotor i Japans Super Taikyu-serie sedan 2021.

Vid förbränning av väte är det noll CO2-utsläpp. Det finns dock skadliga kväveoxider som måste behandlas med ureabaserad selektiv katalytisk reduktion som i moderna dieselmotorer. En annan nackdel med väte är den nuvarande bristen på bensinstationer.

Toyota sa inte vilka motorer som finns i GR H2 Racing-konceptet, även om biltillverkaren är känd för att utveckla en V-8 vätgasmotor med Yamaha, samma företag som utvecklade den 4,8-liters V-10 som användes i Lexus LFA superbil . Det är möjligt att motorn kommer att hamna i en racerbil som liknar GR H2 Racing.

Toyota sa att konceptet inte enbart är en stylingövning. Det utvecklades med framtida konkurrens i åtanke. World Endurance Championship, vars huvudevenemang är Le Mans-loppet, planerar att införa en klass för vätgasdrivna bilar (inklusive bränslecellsbilar) 2026. Arrangörerna har också lovat att använda Balance of Performance-reglerna för att säkerställa de vätgasdrivna. bilar är konkurrenskraftiga.

Alpine, som också tävlar i World Endurance Championship, rullade förra året ut sin egen konceptbil med vätgasmotor, och Porsche, den mest framgångsrika biltillverkaren på Le Mans, har bekräftat att de utvecklar en vätgasmotor.

Se även  Hummer blir mindre, Mercedes går för noll krascher: Bilnyheters rubriker

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button