Nyheter

Stellantis slutar lagra icke-hybrider i Kaliforniens utsläppsstater

Om du har funderat på en Jeep plug-in hybrid kanske du snart inte har några andra alternativ – beroende på var du är.

Jeepföräldern Stellantis har slutat lagra icke-hybridmodeller i de 14 delstaterna med utsläpp i Kalifornien, rapporterade Automotive Biltips i fredags. Återförsäljare i dessa stater kan nu bara få icke-hybridmodeller beställda av kunder, enligt rapporten.

Även om utsläppsreglerna i de 14 staterna inte kräver att Stellantis ska sälja en viss procentandel av nollutsläppsfordon förrän 2026, började man tilldela endast Jeep 4xe plug-in hybridmodeller för ungefär två månader sedan, sa rapporten. Samtidigt kan återförsäljare i andra stater enligt uppgift inte längre få plug-in hybrider utan kundorder.

2023 Jeep Wrangler Willys 4xe

Stellantis antog denna skeva tilldelningsstrategi eftersom det inte är en del av 2020 års överenskommelse som California Air Resources Board (CARB) – den kraftfulla tillsynsmyndigheten som fastställer statens utsläppsstandarder – och fem biltillverkare som gäller för fordon från årsmodell 2021-2026. Biltillverkaren ska ha berättat för återförsäljarna i april att CARB och anslutna stater tillämpade hårdare utsläppsregler retroaktivt till 2021 års modell, separat från 2026 reglerna.

Stellantis föregångare Fiat Chrysler Automobiles (FCA) gick inte med i avtalet, som undertecknades av Ford, BMW, Honda, Volkswagen och Volvo. Istället ställde den sig på Trump-administrationens sida i ett försök att ta bort Kalifornien från dess utsläppsreglerande myndighet. När Stellantis bildades 2021 från sammanslagningen av FCA och PSA försökte man gå med i avtalet men fick veta att nya medlemmar inte accepterades, enligt Automotive Biltips.

2023 Jeep Grand Cherokee 4xe 30th Anniversary Edition

2023 Jeep Grand Cherokee 4xe 30th Anniversary Edition

Jeep 4xe-modellerna har visat sig populära. Wrangler 4xe har varit bästsäljaren bland plug-in-hybrider, och den fick nyligen en prissänkning som en del av en 2024-modellårsuppdatering av Wrangler-sortimentet. Jeeps andra laddhybrid, Grand Cherokee 4xe, är helt annorlunda, även om den likt Wrangler kanaliserar systemets elmotorvridmoment mot off-road-kapacitet.

Se även  BMW, Ford, GM kommer att hjälpa till att uppmuntra Kaliforniens elbilsförare att ladda lågtrafik

Även med dessa modeller i sitt amerikanska sortiment, betalade Stellantis rekordböter för bränsleekonomi, även om det var för tidigare år under annan ledning. Stellantis vd Carlos Tavares har antytt att den utökade Ram-lastbilen som är på väg kommer att hjälpa företaget att överskrida reglerna.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button