Electric car

Stellantis detaljerad plattform för medelstora elbilar, med början i Europa

Stellantis avslöjade på onsdagen några tekniska höjdpunkter i sin STLA Medium-plattform, en av fyra dedikerade EV-plattformar i utveckling för framtida elektriska modeller.

Biltillverkaren avslöjade sin STLA-plattformsstrategi för två år sedan denna månad, och avslöjade STLA Medium tillsammans med STLA Small, STLA Large och STLA Frame-plattformarna, men hittills har den inte släppt mycket mer information om den tekniska layouten. Det bekräftar nu vissa detaljer för STLA Medium-plattformen.

STLA Medium är designad för medelstora bilar i det som i branschen kallas C- och D-segmenten, heter det i ett pressmeddelande från Stellantis. Biltillverkaren noterade att den för närvarande har 26 namnskyltar globalt i dessa segment och kommer att ha tillverkningskapacitet för upp till 2 miljoner STLA-medelbaserade fordon per år fördelade på flera fabriker, med de första fordonen som kommer från Europa.

Stellantis STLA Medium plattform

Ett standardpaket och ett prestandapaket kommer att finnas tillgängligt, med en räckvidd på upp till 310 miles respektive 435 miles, mätt på den europeiska WLTP-testcykeln (motsvarande amerikanska EPA-siffror kommer att vara lägre). Stellantis bröt inte ut specifika kapacitetssiffror, men sa att fordon baserade på STLA Medium-plattformen kommer att ha maximalt 98 kwh användbar energi och kommer att fokusera på en energiförbrukning på mindre än 14 kwh per 100 km.

Stellantis håller fast vid en 400-volts elektrisk arkitektur, snarare än 800-volt, men siktar fortfarande på en laddning på 20% till 80% på 27 minuter med DC-snabbladdning, en hastighet på 2,4 kwh per minut, enligt företaget .

Plattformen kan rymma enmotoriga framhjulsdrivna eller dubbelmotoriga fyrhjulsdrivna drivlinor, med riktade effekter mellan 214 hk och 382 hk.

Planerade karossstilar inkluderar ”personbilar, crossovers och stadsjeepar”, enligt Stellantis. Plattformen kan rymma hjulbaslängder på 106,2 tum till 114,1 tum, totala längder på 169,2 tum till 192,9 tum, plus markfrigång på mer än 8,6 tum för terrängfordon.

Terrängkompetens kommer sannolikt att vara viktig, eftersom en av flera planerade Jeep elektriska stadsjeepar kan baseras på STLA Medium-plattformen. Stellantis planerar att lansera 25 elbilar i USA år 2030, inklusive en Dodge elektrisk muskelbil baserad på STLA Large Platform och en helt elektrisk och förlängd Ram elektrisk lastbil. Och STLA Medium kan utgöra grunden för marknadens hjärtat av crossovers från Peugeot, Citroën och Fiat i Europa.

Företaget har agerat för att lokalisera produktionen av kärnsystem för dessa plattformar – med drivmoduler från Indiana och batterier potentiellt från Indiana och Kanada. Förra veckan gav biltillverkaren också en glimt av hur den planerar att samla laddningsinformation för elbilar, men den sa ännu inte om den kunde hoppa till Tesla NACS-standarden.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button