Reviews

Skoda Karoq recension 2023 | Auto Express

Hitta din Skoda Karoq

Erbjudanden från våra pålitliga partners på denna bil och dess föregångare…

Eller funderar du på att sälja din bil?

Annons

På en fullsatt mellanstor SUV-marknad erbjuder Skoda Karoq det som är viktigast för familjeköpare: användbar praktiskhet, anständig komfort och bra standardkit, allt insvept i ett konkurrenskraftigt prissatt paket. Den kanske ser lite enkel ut, men den erbjuder en smart och sofistikerad bild som passar bra med sin pragmatiska förmåga att insupa vardagens påfrestningar.

Du kommer inte hitta en hybridmodell i sortimentet, vilket kan avskräcka vissa, men Karoq ger fortfarande stark bränsleekonomi från sina bensin- och dieselmotorer tillsammans med låga driftskostnader, samtidigt som tillförlitlighet och säkerhetsstandarder är utmärkta – särskilt betryggande för målet familjeköpare.

Om Skoda Karoq

Skoda fick en omedelbar träff med Yeti, så när det kom att ersätta sin första SUV-crossover någonsin var det en överraskning för många att namnet släpptes och ersattes med Karoq. Anledningen till förändringen var att få den mellanstora crossovern i linje med den större Kodiaqen, medan Karoq-namnet har samma inuitiska eskimårötter som Kodiaqens.

Karoqs design var också starkt påverkad av Kodiaq. Formen på lyktorna fram och bak liknar den större bilen och Skodas välbekanta gallerform är närvarande och korrekt. Ta dock bort dessa detaljer, och Karoq ser till stor del ut som SEAT Ateca, även om det inte borde komma som någon överraskning, eftersom båda bilarna är identiska undertill.

Fler recensioner

Bilgruppstest
Långtidstester
Vägprover
Begagnade bilprov

Ateca är bara en av ett antal starka utmanare i mellanstora SUV-klassen. Nissan Qashqai är nu inne i sin tredje generation och fortsätter att vara en bästsäljare i Storbritannien. Nya Renault Austral delar samma plattform som Nissan, och båda dessa modeller har hybriddrivlinor, till skillnad från Karoq.

Sedan finns det Hyundai Tucson som vi utsåg till den bästa mellanstora SUV i både våra 2021 och 2022 Auto Express New Car Awards. Kia Sportage, Mazda CX-5, Ford Kuga, Toyota RAV4, Honda CR-V och Volkswage Tiguan har också sina egna starka sidor, men totalt sett har Karoq en tillräckligt bra mix av talanger för att hålla jämna steg med sitt stora antal rivaler .

En mindre ansiktslyftning 2022 ledde till introduktionen av en bredare, mer upprätt grill, med omdesignade stötfångare och lätta kluster, medan Skoda har lagt till en mjukare underredsbeklädnad, en förlängd bakspoiler och aeroskydd för lättmetallfälgar för att förbättra den aerodynamiska effektiviteten. Det finns också några nya färger och inredningsdetaljer för köpare att välja mellan.

Motorvalet i Karoq-sortimentet består av 1,0, 1,5 och 2,0-liters TSI-turboladdade bensiner och 2,0 TDI-dieslar, medan 1,6 TDI har tagits bort från prislistan. 108bhp 1.0 TSI är en trecylindrig enhet som överraskande nog kan dra denna crossover runt, tack vare Karoqs relativt lätta konstruktion. 1,5 TSI:n på 148 hästkrafter kombinerar bra kraft med anständig effektivitet, vilket delvis underlättas av tekniken för cylinderavstängning. Bensinmotorn på 187 hästkrafter på 2,0 liter är reserverad för den toppklassiga Sportline-varianten.

Dieselkraften kommer från 114 hk och 148 hk varianter av 2.0 TDI-enheten. Den förra är endast tillgänglig som en tvåhjulsdriven version, medan specificering av den senare innebär att du kan välja en fyrhjulsdriven uppsättning. En sexväxlad manuell låda är standard i de flesta fall, medan den sjuväxlade dubbelkopplingsautomaten DSG erbjuds som tillval.

En sak som Karoq saknar är en ekofokuserad plug-in-modell, men om det är det du letar efter kommer det tjeckiska företaget att styra dig mot sin imponerande Enyaq iV elektriska SUV istället.

Du kan sätta dig bakom ratten på en instegsbensin Karoq för cirka 27 500 £ med sortimentet som toppar på cirka 38 000 £. Som en del av Karoqs ansiktslyftning 2022 förenklade Skoda utrustningsnivåerna för Karoq till att inkludera SE Drive, SE L och Sportline. Standardsatsen innehåller 17-tums legeringar, bakre sekretessglas, farthållare, klimatkontroll med dubbla zoner och en 8-tums pekskärm med integrerad navigering. medan toppspecifika bilar lägger till större 18-tums legeringar, en elektriskt manövrerad baklucka, ett panoramasoltak, en uppvärmd ratt och sportstolar. En Scout-variant med robust terräng-inspirerad trim var tillgänglig när Karoq ursprungligen lanserades, men denna avbröts 2020.

Vanliga frågor

Skoda Karoq erbjuder allt du behöver från en familjebil, inklusive utrymme, praktiska egenskaper, byggkvalitet och prisvärdhet.

Nej, Skoda Karoq finns bara med fem säten, men den större Skoda Kodiaq finns som sjusitsig om det är vad du behöver.

Skoda som varumärke har ett gott rykte för pålitlighet, och Karoq är byggd på Volkswagen-koncernens beprövade MQB-plattform.

För en alternativ recension av Skoda Karoq, besök vår systersajt carbuyer.co.uk…

Se även  Ny BMW M3 Touring 2023 recension

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button