Nyheter

Självkörande VW ID.Buzz skåpbilar börjar testa i USA

Volkswagen Group utvecklar självkörande Volkswagen ID.Buzz elektriska skåpbilar för användning i robotaxitjänster, och testning av prototyper startade i USA denna månad.

En första testflotta, bestående av tio exempel på den kortare globala versionen av ID.Buzz, finns i Austin, där VW Group räknar med självkörande ID. Buzz skåpbilar kommer att fungera i en robotaxi-tjänst år 2026.

Testflottan kommer att utökas under de kommande åren, inklusive till minst fyra fler amerikanska städer, sade VW Group på torsdagen. För testfasen kommer fordonen att ha en säkerhetsingenjör ombord.

VW Group planerar inte att erbjuda sin egen robotaxitjänst i USA. Istället vill biltillverkaren erbjuda sina självkörande skåpbilar och tillhörande flottledningstjänster och fjärrvägledningstjänster till andra företag som specialiserar sig på mobilitet. VW Group nämnde inte några företag men dess självkörande skåpbilar kan tänkas användas i flottor som drivs av Uber och Lyft.

Volkswagen ID.Buzz självkörande prototyptestning i Austin, Texas – juli 2023

Biltillverkaren har testat en separat flotta i Tyskland under de senaste åren och siktar på att ha en robotaxitjänst tillgänglig i Hamburg år 2025, har det tidigare sagt. I Tyskland förväntas robotaxi-tjänsten drivas av VW Groups egen Moia-mobilitetsverksamhet.

Det har bara gått ett år sedan VW Group tillkännagav planer på att börja testa en flotta av självkörande ID.Buzz skåpbilar i USA, men mycket har hänt sedan dess. Detaljhandelsversioner av ID.Buzz har försenats med ett år, och den elektriska skåpbilen kommer nu att börja säljas i USA 2024 som en 2025 års modell. Den version som är avsedd för amerikanska utställningslokaler kommer att vara en modell med lång axelavstånd som är ett tillgängligt alternativ på andra marknader.

Se även  2024 VW ID.Buzz, 2023 Hyundai Ioniq 6 pris: Bilnyhetsrubriker

VW Groups tidigare ledande partner i robotaxiprogrammet, Argo AI, har också stängts ner, där VW Group nu arbetar med Intels Mobileye självkörande teknikföretag. Separat utvecklar VW Group självkörande teknik via sin mjukvaruverksamhet Cariad och Bosch, för privatägda bilar. Tekniken kommer att vara tillgänglig för alla VW-koncernens märken men tidpunkten är osäker.

De självkörande ID.Buzz-bilarna rankas på nivå 4 på SAE-skalan för självkörande förmåga. Nivå 4 betyder ett fordon som kan fungera helt på egen hand under längre perioder, dock endast under bestämda förhållanden, varav det huvudsakliga är ett geofencerat område. Den högsta rankingen är nivå 5, vilket är ett fordon som kan fungera på egen hand under alla samma förhållanden som förväntas av en människa.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button