Nyheter

Shelby kommer att erbjuda fem nya 1963 Cobra Dragonsnakes

Shelby American kommer att erbjuda fem nybyggda 1963 Shelby Cobra Dragonsnakes, var och en prissatt från $750 000, meddelade företaget förra veckan.

Original Dragonsnake Cobras är bland de sällsynta av tävlingskobras som byggdes av Shelby under 1960-talet. Utvecklad exklusivt för dragracing, endast en handfull byggdes, och en av dem såldes förra året för nästan 1,4 miljoner dollar.

Var och en av Shelbys fem reproduktionsbilar kommer att hedra ett distinkt original, med en prototyp som visades under förra veckans Carlisle Ford Nationals 2023 i Carlisle, Pennsylvania. Prototypen hedrar Cobra 289 Dragonsnake lagerchassi nr. CSX2093 och körs av Bruce Larson, som dominerade NHRA-tävlingen i nordost i mitten av 1960-talet. Han var på plats vid den nyligen genomförda Ford-träffen för att hjälpa till att avslöja reproduktionen, som liksom originalet har ett ljust lager av Fuchsia Metallic-färg.

Ed Hedrick skulle sluta med att köpa bilen 1966 och fortsätta sin vinstsvit. Han vann varje NHRA-tävling på nationell nivå han deltog i, och hjälpte till att cementera chassit CSX2093 som den mest framgångsrika dragracing-Cobra genom tiderna.

Bruce Larson med sin 1963 Shelby Cobra 289 Dragonsnake

Enligt Shelby började chassiet CSX2093 livet som en väggående Cobra och förvandlades senare till en Dragonsnake. Bland de modifieringar som gjordes var tillägget av bakskärmsblossar, American Racing-hjul, dragradialer, en störtbåge, en Sun-varvräknare och olika chassijusteringar. Bilen var också utrustad med ett tak med hård tak för att förbättra aerodynamiken.

”1960-talets Shelby Dragonsnake-program började när en liten grupp unga Shelby amerikanska produktionsanställda utvecklade och körde ett par roadsters till otroliga framgångar”, sa Gary Patterson, Shelbys president, i ett uttalande. ”Vi återöppnade Dragonsnake-produktionen så att fans kan uppleva spänningen med att lansera en ny Shelby Cobra på en kvartsmil.”

Se även  Ineos bekräftar att elektrisk SUV kommer att byggas av Magna 2026

Shelby kommer faktiskt inte att bygga de nya bilarna. Uppdraget med den uppgiften är Pennsylvania-företaget Legendary GT Continuation Cars, som tidigare har byggt bilar åt Shelby. De fem bilarna kommer att ha aluminiumkarosser och ett autentiskt chassi med 4,0-tums huvudskenor med runda rör, och minst en av dem kommer också att hedra Larsons bil.

1963 Shelby Cobra 289 Dragonsnake reproduktion

1963 Shelby Cobra 289 Dragonsnake reproduktion

1963 Shelby Cobra 289 Dragonsnake reproduktion

1963 Shelby Cobra 289 Dragonsnake reproduktion

Fjädringen och bromsarna kommer också att vara desamma som användes på 1960-talet, medan hjulen kommer att vara en anpassad uppsättning av 15 tum i originalstilen och insvepta i Mickey Thompson dragradialer. Andra detaljer kommer att inkludera en aluminiumkylare, elektrisk kylfläkt, 3,0-tums höftbälten och en tacho- och backspegel monterade på instrumentbrädan.

Under huven kommer att sitta en 364 kubiktums aluminium V-8 toppad av ett Weber-förgasarsystem och kopplad till en Tremec 5-växlad manuell växellåda. Enligt Shelby kommer motorn att utveckla 500 hk och bara ha cirka 2 100 pund att rusa.

Produktionstiden för en av reproduktionsbilarna kommer att ta cirka ett år.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button