Nyheter

Rolls-Royce avslutar produktionen av den mest sålda Dawn cabriolet

Rolls-Royce tillkännagav denna vecka att dess sista Dawn har byggts, vilket avslutar kapitlet om den mest framgångsrika cabriolet i märkets historia.

Både Dawn och dess syskon Wraith coupe har varit otillgängliga i USA sedan 2021, men Rolls-Royce tog emot beställningar på andra marknader fram till mars förra året.

Rolls-Royce har inte sagt om den har byggt den sista Wraith men produktionen av coupén var också planerad att avslutas i år. För att markera slutet på Wraiths produktion kommer de sista 12 bilarna att vara en speciell Black Badge Wraith Black Arrow-utgåva.

Med Wraith och Dawn borta kommer fans av Rolls-Royces med två dörrar att få nöja sig med den helt elektriska Spectre, som kommer till försäljning senare i år och för närvarande bara en coupé. Rolls-Royce har inte sagt om det kommer att finnas en cabriolet baserad på Spectre-plattformen.

Trots att Dawn var den bästsäljande cabriolet i Rolls-Royces historia var försäljningen bara en bråkdel av Rolls-Royces totala. Den kombinerade försäljningen av Wraith och Dawn 2022 representerade bara 10 % av de rekordhöga 6 021 försäljningarna som Rolls-Royce gjorde 2022. Huvuddelen av försäljningen kom från Cullinan, följt av Ghost och Phantom.

Dawn kom för 2016 års modell och förändrades väldigt lite under åren. Till skillnad från de flesta cabrioleter som har trånga 2+2 sittplatser, är Dawn en riktig fyrsitsig med individuella sittplatser för alla passagerare. Den är också utrustad med en dubbelturbo 6,6-liters V-12 med 563 hk som levererar en 0-60 mph-tid på 4,9 sekunder.

Se även  Hardcore sportbil på väg att tappa sin topp

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button