Nyheter

Rivian patenterar baklucka med svanhalsgångjärn

Rivian har lämnat in en patentansökan för en bakluckedesign som liknar det som sågs på den ursprungliga konceptversionen av den elektriska pickupen R1T.

Publicerad av United States Patent and Trademark Office (USPTO) den 30 maj och ursprungligen inlämnad den 7 januari 2022, ansökan gäller en baklucka med svanhalsgångjärn. Dessa gångjärn skulle tillåta bakluckan att svänga ner 180 grader om så önskas, liksom till 90 grader för traditionella bakluckor, enligt applikationen.

Patentbild på Rivian baklucka med svanhalsbilder

Rivian R1T-konceptet som debuterade på bilmässan i Los Angeles 2018 hade liknande bakluckegångjärn. De kom inte i produktion, och Rivian berättade aldrig varför, men det är möjligt att de ansågs vara för dyra eller ömtåliga.

Applikationen nämner också handsfree-öppning av bakluckan, samt en ”zero gravity”-funktion som håller bakluckan öppen i en angiven vinkel med hjälp av luftfjädrar. Under 2022 lämnade företaget också in en patentansökan för teleskop- och fällbara bakluckor samt ett integrerat bakluckesteg.

Patentbild på Rivian baklucka med svanhalsbilder

Patentbild på Rivian baklucka med svanhalsbilder

Som med allt patentmaterial finns det ingen garanti för att någon av dessa idéer når produktion. Men trickbakluckor har blivit vanliga för förbränningspickuper, och General Motors tar tillbaka sitt midgate-koncept för elektriska lastbilar som 2024 Chevrolet Silverado EV. De mönster som beskrivs i dessa patentansökningar kan hjälpa Rivian att hålla jämna steg med konkurrenterna.

Rivian retade nyligen sin mindre elektriska SUV R2, som ska starta produktionen 2026 vid en ny fabrik i Georgia. Företaget har inte bekräftat ett syskon med pickup, men om ett sådant fordon når produktion kanske det kommer att innehålla några av dessa idéer.

Se även  2024 Lincoln Nautilus skruvar upp tekniken med en skärm i full bredd

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button