Electric car

Rimac Nevera sätter nytt rekord på 0-60 mph på 1,74 sekunder

Rimac Nevera har satt nästan två dussin nya prestandarekord, inklusive ett accelerationsrekord på 0-60 mph för produktionsbilar, meddelade företaget på onsdagen.

Helelektriska Nevera uppnådde 0-60 mph på 1,74 sekunder på Automotive Testing Papenburg (ATP) testbana i Tyskland, ett antal som oberoende verifierades av dataloggrar från Dewesoft och RaceLogic, enligt ett pressmeddelande från Rimac.

Detta slår rekordet på 1,79 sekunder från Pininfarina Battista – som delar drivlina med Nevera – 2022. Battista hade i sin tur slagit ett tidigare rekord på 1,85 sekunder som sattes av Nevera.

Rimac Nevera satte 23 prestationsrekord maj 2023

Det nya rekordet, liksom de tidigare rekorden som sattes av Nevera och Battista, uppnåddes med en fots utrullning. Utan utrullning, det vill säga tajming av acceleration från helt stillastående, skulle tiden vara något långsammare. Rimac sa att det senaste rekordet uppnåddes med väglagliga Michelin Pilot Sport Cup 2 R-däck ”på icke-preppad asfalt.” Den tidigare Nevera-tiden gjordes på en dragstripyta med hög friktion. Hur Rimac uppnådde dragkraften att slå rekordet utan en förberedd yta är förbryllande.

Samma dag som rekordet på 0-60 mph, hävdar Rimac att det också satte ett nytt 0-400-0 kmph (0-249-0 mph) rekord på 29,93 sekunder, vilket företaget säger är mer än en sekund snabbare än tidigare rekordhållare. Det här är bara två av 23 prestationsrekord som Rimac påstår sig ha satt på en enda dag. Den siffran är i sig ett rekord för de flesta fordonsprestandarekord som slås på en enda dag, hävdar Rimac.

Bland de andra rekorden finns ett nytt kvartsmilsrekord för produktionsbilar. De två oberoende källorna skiljer sig något åt ​​här, med Dewesoft som spelade in en löpning på 8,25 sekunder och RaceLogic med 8,26 sekunder, men hur som helst slår det Neveras eget rekord på 8,58 sekunder som sattes 2021. Andra nya rekord inkluderar 0-100 km/h, åttonde milen tid, halvmilstid och stående mil.

Nevera som användes för denna rekordstora spree bar en speciell färg inspirerad av Rimac BMW e-M3, E30 BMW-företagets grundare Mate Rimac konverterade till en EV, ett projekt som blev uppkomsten för Rimac-företaget. Rimac säger att bilen satte ett antal helelektriska hastighetsrekord på sin tid, så Nevera håller en tradition igång.

Utöver den här långa listan av rekord har Nevera även rekordet för världens snabbaste elbil i produktion med en toppfart på 256 km/h registrerad 2022. Först visades 2018 som C_Two-konceptet, produktionen startade i juli 2022. Rimac planerar att bygga bara 150 exempel, varefter företaget kommer att gå vidare till andra projekt, inklusive nästa generation av Bugatti superbilar.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button