Luxury car

Porsche väljer Intels Mobileye för automatiserad förarassistansteknik

Porsche handlar om körupplevelsen, men det finns tillfällen då även Porsche-ägare vill lämna över köruppgifterna till fordonet, som i tung trafik eller under en tråkig pendling.

Porsche förstår detta, och det är därför biltillverkaren planerar högautomatiserad förarassistansteknik för framtida modeller. I ett tillkännagivande på tisdagen sa Porsche att de planerar att integrera Intel-ägda Mobileyes SuperVision automatiserade förarassistanssystem i sina bilar.

”Det finns vissa aspekter av delvis automatiserad körning som vi är intresserade av,” sa Michael Steiner, Porsches FoU-chef, i ett uttalande. ”Intelligenta system som Mobileye SuperVision-teknik kan hjälpa föraren i vardagliga situationer, till exempel genom att inte behöva hålla händerna på ratten hela tiden i trafikstockningar.”

Mobileye är en stor leverantör av kamerabaserad sensorteknologi till OEM-tillverkare, inklusive Porsches moderbolag i Volkswagen Group, och under de senaste åren har företaget utvecklat sina egna förarassistanssystem. Mobileyes mest avancerade system är SuperVision, som Porsche sa att det kommer att trimma för sina fordon.

SuperVision kan hantera en mängd olika väg- och trafiksituationer i handsfree-läge men kräver fortfarande att föraren övervakar vägen hela tiden och är redo att vidta åtgärder vid behov. Detta innebär att den fortfarande rankas på nivå 2 på SAE-skalan för självkörande förmåga. Nivå 3 är den första nivån där upplevelsen är både hands- och ögonfri.

Specifika funktioner i SuperVision inkluderar möjligheten för en bil att följa en navigeringsrutt vald av föraren, byta fil och passera långsammare fordon på flerfiliga vägar. SuperVision kan även hantera vissa parkeringssituationer. Systemet bygger på 11 kameror och flera radarsensorer, samt mycket detaljerade kartor. All data bearbetas med Mobileyes egen system-on-chip-dator och AI-teknik.

Porsche har inte nämnt vilken funktionalitet SuperVision kommer att ha i sina bilar. Biltillverkaren har inte heller sagt när SuperVision kommer att vara tillgänglig eller vilka fordon som kommer att använda den.

Se även  Den bästa lacken för att prova Porscher du kan köpa idag

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button