Luxury car

Pininfarina Battista specialutgåva hedrar F1:s första vinnare

Pininfarina kommer att använda denna veckas 2023 Goodwood Festival of Speed ​​för att presentera Battista Edizione Nino Farina, en specialversion av företagets elektriska hyperbil begränsad till fem enheter.

Bilen utvecklades för att markera årets femårsjubileum av etableringen av Pininfarinas bilmärke. Som namnet antyder hedrar bilen även Giuseppe ”Nino” Farina, brorson till Pininfarinas grundare Battista Farina och vinnaren 1950 av det första Formel 1-loppet. Nino vann också det första F1-mästerskapet och körde för Alfa Romeo.

Var och en av de fem bilarna kommer att ha en dörrplatta i aluminium som framhäver ett annat ögonblick från Ninos liv. Dessa ögonblick inkluderar hans födelsedatum och födelseort (1906 i Turin); hans första F1-stolpe och första F1-vinst vid 1950 års brittiska Grand Prix; hans andra vinst 1950 i Schweiz Grand Prix; hans tredje och sista seger 1950 i Italiens Grand Prix; och hans 1950 F1-titel.

Alla fem bilarna kommer att ha samma exteriöra färgschema, med rött, vitt och blått för karossen och guld för hjulen. Alla bilar kommer också att ha kontrasterande färger för förar- och passagerarstolarna.

Ingen förändring har gjorts på drivlinan, vilket innebär att bilarna kommer att packa fyra elmotorer och ett 120-kWh T-format batteri. Toppeffekten kommer att vara 1 874 hk, eller tillräckligt för en 0-60 mph-tid på 1,79 sekunder och en kvartsmilstid på 8,55 sekunder. Med en motor för varje hjul kommer exakt vridmomentvektor också att vara möjligt.

Battista Edizione Nino Farina är den andra specialutgåvan av Battista. Den följer Battista Anniversario som avtäcktes 2020 för att markera 90-årsdagen av grundandet av designstudion Pininfarina, och var också begränsad till fem enheter.

Se även  Kommer nästa generations BMW M2 erbjuda tillval fyrhjulsdrift?

Pininfarina är känt för att arbeta på ytterligare fordon med högre volymer än Battista. En av dessa är en SUV, som Pininfarina förhandsvisade för potentiella kunder för några år sedan med sin konceptbil Pura Vision. Pininfarina har dock inte gett någon konkret information om SUV:n förutom en beräknad effekt på 1 000 hk.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button