Nyheter

Omdesignad BMW 5-serie kommer att debutera i maj, börjar säljas i oktober

En omdesignad BMW 5-serie debuterar i maj, sa BMW på onsdagen, och den här gången kommer det att finnas en ny elektrisk variant som ska få märket i5.

Den globala marknadslanseringen är låst för oktober, även om specifik tidpunkt för den amerikanska marknaden inte har tillkännages. Räkna med att den nya 5-serien når lokala utställningslokaler som en 2024-modell.

Prototyper för både 5-serien och i5 har testats. Dessutom testas prototyper för en i5 Touring-vagn, samt nästa generation av M5 supersedan, som kommer att packa plug-in hybridkraft.

Även om i5 inte kommer att få en fullfjädrad M-variant, kommer BMW att erbjuda en M Performance-version för att få en i5 M60. Denna modell kommer med fyrhjulsdrift och adaptiva dämpare som standard, och kommer sannolikt att ha en effekt som matchar eller kommer nära 610 hk i iX M60.

BMW 5-serie prototyp

Den nya 5-serien representerar den åttonde generationen av namnskylten. BMW sa att utbudet kommer att vara mer dynamiskt och bekvämare än den nuvarande generationen, och att det kommer att ha en digital dash som kör en uppdaterad version av iDrive-gränssnittet (version 8.5). Uppdateringarna syftar till att göra gränssnittet snabbare och mer intuitivt att använda.

BMW kommer också att erbjuda den senaste versionen av sitt automatiska förarassistanssystem för motorvägar, kallat Highway Assistant. En del av Driving Assistant Professional-paketet kommer Highway Assistant att styra fordonet i ett körfält i hastigheter upp till 85 mph på vissa motorvägstyper. Föraren kommer fortfarande att behöva övervaka saker hela tiden och ta över med ett ögonblicks varsel.

Highway Assistant kommer också att utföra automatiska filbyten. För att påbörja manövern behöver föraren bara titta på sidospegeln i riktning mot det körfält han eller hon vill gå in i. En kamera spårar förarens öga och när den upptäcker att föraren tittar på en sidospegel kommer den att uppmana föraren att ge klartecken för ett automatiskt filbyte, som sedan kommer att utföras av fordonet om trafiksituationen tillåter. Föraren kan också påbörja manövern med hjälp av blinkersen.

Den nya 5-serien kommer att ligga till grund för den senaste versionen av BMW Groups CLAR-plattform för bakhjulsdrivna fordon. Förutom vanliga gas- och dieseldrivlinor stöder plattformen mildhybrid, plug-in hybrid och helt elektriska konfigurationer.

BMW 5-serie prototyp

BMW 5-serie prototyp

Produktionen kommer att skötas vid BMW Groups fabrik i Dingolfing, Tyskland, med start i sommar. Fabriken, som fyllde 50 år i år, är också där BMW bygger 7-serien, 8-serien och iX.

i5 är inte den enda nya elektriska BMW:n som kommer i år. BMW utvecklar ett elektriskt iX2-alternativ för en omdesignad X2 som kommer ut senare i år.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button