Nyheter

Nissan GT-R designer pennor lätt elektrisk sportbil

Ett japanskt ingenjörsföretag är ute efter att visa att låg vikt och elektrisk kraft inte behöver utesluta varandra.

Företaget AIM tillhandahöll på onsdagen fullständiga specifikationer för sin EV Sport 01, ett koncept för elektriska sportbilar som visades för första gången i april och har en design skapad av SN Design Platform, designstudion för den tidigare Nissans designchef Shiro Nakamura. Nakamura var ansvarig för flera framstående Nissans och Infinitis, inklusive nuvarande R35 Nissan GT-R.

Enligt AIM har EV Sport 01 483 hk och väger bara 3 141 pund. Som referens väger hyperbilen Lotus Evija, en av de lättaste elfordonen i produktion, mer än 3 700 pund.

Kraften kommer från en dubbelmotors bakhjulsdriven setup utvecklad av AIM, och ett 81-kWh litiumjonbatteri ger energin till motorerna. Allt detta sitter i ett chassi med ett centralt badkar i kolfiber och underramar av aluminium med dubbla skenbensfjädring fram och bak. Kolfiberkompositmaterial används också för kroppen för att hålla vikten nere.

AIM EV Sport 01 koncept

Bilens kompakta mått håller den också lätt. EV Sport 01 mäter lite över 153 tum lång – ungefär lika stor som en Mini Cooper halvkombi – och är designad för två sittplatser.

AIM, baserat i staden Nagoya, är expert när det kommer till drivlinor och har till och med tävlat i 24 Hours of Le Mans med en prototyp som kör företagets egen 5,5-liters V-10. Dess team, Oreca Matmut AIM, lyckades sluta så högt som fyra totalt under loppet 2010.

Företaget sa att det nu utvecklar de elektriska motorerna som används i EV Sport 01, känd som APM200-serien, för användning av OEM och potentiella produktionsfordon lanserade av AIM. Den första av dessa AIM-märkta fordon kan vara EV Sport 01. Företaget sa att det för närvarande håller på att utveckla en genomförbarhetsstudie för produktion av en begränsad serie.

Se även  Chevy Silverado EV hemenergi, Foxtron EVs, djupt partipolitiskt förbud mot gasfordon: Dagens bilnyheter

AIM kommer att presentera EV Sport 01 på Goodwood Festival of Speed ​​2023, som pågår i Storbritannien 13-16 juli.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button