Nyheter

Naked BMW M Hybrid förhandsgranskar framtida konstbil i ren kolfiber

En BMW M Hybrid V8 racerbil kommer att fungera som biltillverkarens 20:e konstbil, och den färdiga bilen kommer att tävla på 2024 24 Hours of Le Mans som en del av BMW:s återkomst till det franska uthållighetsloppet.

Konstnären kommer att vara Julie Mehretu, meddelade BMW förra veckan på New Yorks Solomon R. Guggenheim Museum, där en M Hybrid V8 med naken kolfiberkaross visades upp som en förhandstitt på projektet.

Mehretu, som föddes i Addis Abeba, Etiopien, 1970 men har varit baserad i New York City sedan 1999, kommer att ges ”total kreativ frihet” att designa nästa BMW konstbil, sa biltillverkaren.

Sedan 1975 har BMW gett kända konstnärer i uppdrag att skapa konstbilar. Listan, inklusive Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol och Jeff Koons, läser som kursplanen för en konsthistorisk kurs. Traditionen startade när den franske racerföraren Hervé Poulain och BMW Motorsport-chefen Jochen Neerpasch gav Calder i uppdrag att måla färgen för en 3.0 CSL. Poulain var tänkt att köra i 1975 24 Hours of Le Mans.

Julie Mehretu utvald som konstnär för den 20:e BMW-konstbilen.

Le Mans-förbindelsen fortsätter med konstbilen M Hybrid V8. Den kommer att tävla på Le Mans 2024 som en del av BMW:s deltagande i FIA World Endurance Championship (WEC). Detta kommer att vara BMW:s första inträde i den främsta prototypklassen av den franska klassikern sedan 1999, då V12 LMR säkrade biltillverkarens första och enda totala seger.

M Hybrid V8 byggdes enligt LMDh-reglerna (Le Mans Daytona hybrid) i det nordamerikanska IMSA WeatherTech SportsCar Championship, men regleröverlappning gör att den också kan tävla i WEC Hypercar-klassen. BMW kör redan två bilar i IMSA-serien med Rahal Letterman Lanigan Racing, men har inte bekräftat ett Stateside-utseende för den planerade konstbilen.

Se även  Polestar 4, Nautilus hybrid, modell Y-kostnad, bränslen för Toyota PHEVs: Dagens bilnyheter

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button