Nyheter

Meyers Manx Dune Buggy med en radiell motor rullar in i Jay Lenos garage

Meyers Manx är en av de mest igenkännliga formerna inom bilindustrin, men Manx som nyligen visades på ”Jay Lenos Garage” döljer en överraskning under den välbekanta karossen.

Som en uppfräschning skapades Meyers Manx dune buggy av Bruce Meyers, som gifte sig med en glasfiberkropp med en Volkswagen Beetle-plattform och flat-4-motor. Innan han dog 2021 sålde Meyers företaget till riskkapitalisten Phillip Sarofim och bildesignern Freeman Thomas – vars CV inkluderar VW New Beetle och den ursprungliga Audi TT – och de har arbetat för att få tillbaka Manx.

Denna Manx är en av de nypräglade versionerna, men motorn bak har inget VW-DNA. Det är en 2,0-liters radialmotor, med cylindrarna arrangerade i en cirkel runt vevaxeln. Denna konfiguration är populär i flygplan och har använts i vissa markbundna militärfordon, men ses sällan i bilar. Den här motorn är designad för gyrokoptrar och buskeplan och ger 200 hk i sin naturliga aspirerade lagerkonfiguration (och 300 hk med en kompressor), men är avstämd till 130 hk och 130 lb-ft vridmoment här.

Hur hamnade den här motorn i en manx? Företaget som bygger den, det australiensiska företaget Radial Motion, är bemannat med VW-fans, förklarar Sarofim i videon. För att testa motorn på marken bestämde de sig för att installera den i en skalbagge kallad ”Zombie Bug”. Det visade sig vara en ganska bra ersättare för den ursprungliga platta motorn, och till och med par till den vanliga VW-växellådan.

Till skillnad från VW-motorerna som traditionellt används i Manx sanddynvagnar är även denna vattenkyld (kylarvätskan fylls på genom ett hål i ett av skymningshusen). Motorn var också designad för att vara rökfri, inte alltid fallet med kolvmotorer för flygplan, men ett måste för väganvändning, noterade Sarofim.

Se även  Babyjeep med gas- och elalternativ på gång

Det är oklart om radialmotorn Manx kommer att bli en vanlig produktionsmodell, men företaget lanserar en elektrisk version. En fullständig produktionsupptrappning är planerad till 2024.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button