Nyheter

Mazda lämnade in sex rotationsmotorpatent i Japan

Mazda lämnade in sex patent relaterade till roterande motorer till det japanska patentverket samma dag i juni, har CarBuzz upptäckt.

Wankel-rotationsmotorn som populariserats av Mazda kommer att återvända som en räckviddsförlängare i MX-30 R-EV, även om dessa patentansökningar beskriver en större design med två rotorer som skulle kunna användas för att faktiskt driva en bil, vilket potentiellt öppnar dörren för en ny generation rotationsdrivna Mazda-sportbilar.

Mazda roterande motor patentbild

Tre av de sex patenten hänför sig till själva rotorernas form. Det uttalade målet med patenten är att ”förbättra bränsleeffektiviteten hos en roterande motor”, och ta itu med en av faktorerna som ledde till att motorerna lades ner när produktionen av Mazda RX-8 upphörde efter 2012 års modellår.

Patenten visar olika design, var och en med ett försänkt urtag med unika dimensioner. I en roterande motor snurrar rotorn i mitten av ett hus, med det tomma utrymmet runt rotorn som förbränningskammare. Genom att ändra formen på utrymmet mellan rotorn och husets yttervägg, ändrar dessa utskärningar formen på förbränningskammaren, vilket i sin tur möjliggör finare kontroll av tändningen, vilket möjliggör en mer fullständig förbränning.

Mazda roterande motor patentbild

Mazda roterande motor patentbild

De övriga tre patenten fokuserar på användningen av avgasåterföring. Denna process, som går ut på att kyla avgaser kylda i en värmeväxlare och sedan pumpa tillbaka dem i motorn, har redan använts på konventionella kolvmotorer för att förbättra effektiviteten. Mazdas patent diskuterar tillämpning av avgasåterföring på en roterande motor, beskriver en insugskonstruktion och hur den skulle fästa på en motor.

Mazda har väckt förhoppningar hos roterande fläktar med patentansökningar tidigare. Tidigare i år lämnade den in ett patent på en roterande hybriddrivlina med tre elmotorer, och en patentansökan från biltillverkaren 2022 antydde också en roterande hybriddrivlina, parad med bakhjulsdrift. Patentansökningar går dock inte alltid ut, så den här senaste omgången av roterande patent kanske inte leder till någonting.

Se även  Mazda CX-30 recension 2023 | Auto Express

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button