Luxury car

Maserati V-8-eran slutar 2024 med speciella Ghibli, Levante

Morret från en V-8-motor i en ny Maserati kommer snart att upphöra, då biltillverkaren på torsdagen tillkännager avvecklingen av sin V-8 2024 utan ersättare.

Maseratis nuvarande V-8 är en turboladdad 3,8-liters enhet som ursprungligen utvecklades av Ferrari och finns i Trofeo-klasserna Ghibli, Levante och Quattroporte.

Maserati kommer att upphöra med tillverkningen av motorn i slutet av 2023 och kommer att upphöra med försäljningen av fordon utrustade med motorn 2024. De slutliga mottagarna kommer att vara speciella Ghibli 334 Ultima och Levante V8 Ultima-modeller som kommer att avslöjas i mitten av juli vid 2023 års Goodwood Festival av hastighet.

Maserati ger inte upp förbränningsmotorer än. Biltillverkaren kommer att fortsätta att erbjuda modeller som drivs av sin turboladdade 3,0-liters V-6 fram till 2030, då det kommer att bli ett helt elektriskt märke.

Redan 2025 sa Maserati att varje modell i sortimentet antingen kommer att vara en elbil eller erbjuda ett elektriskt alternativ. Övergången har börjat med de elektriska Folgore-versionerna av den omdesignade GranTurismo-sportbilen och nya Grecale kompakta crossover som kommer i år.

Maserati V-8s era går tillbaka till 1959 när Maserati 5000GT lanserades. Sedan dess har biltillverkaren byggt mer än 100 000 bilar med en V-8, inklusive sex generationer av Quattroporte, plus den tidigare generationens GranTurismo, vars produktion sträckte sig över 12 år.

Se även  2025 Mini Cooper elektrisk lucka kommer med upp till 215 hk

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button