Luxury car

Maserati tillkännager det officiella slutet på sina V8:or

Vi visste alla att detta skulle komma. Maserati meddelade att den skulle vara helt elektrisk 2030, så slutet var definitivt i sikte för V8:an. Men nu är det glasklart. Maserati kommer att avsluta produktionen av sina V8:or i slutet av detta år.

Företaget säger att det fortfarande kommer att finnas några V8-drivna modeller till försäljning under 2024. Vi antar att det är baserat på lager som kanske inte ännu har sålts eller levererats i slutet av 2023.

Maserati kommer dock att ha en liten sak för att fira sin väg-gående V8-historia, som går tillbaka till 1959 och dess 5000 GT coupe. Den kommer att lansera två specialutgåvor, Ghibli 334 Ultima och Levante V8 Ultima. Dessa kommer att avslöjas i juli på Goodwood Festival of Speed. Dessa modeller kommer att ansluta sig till de befintliga Trofeo-versionerna av Levante, Ghibli och Quattroporte som är till försäljning nu, alla med V8:or.

Maserati sa inget om uppgraderingar till själva V8:an. Så antagligen kommer det att förbli den välbekanta 3,8-liters V8:an med dubbla turbo med 572 hästkrafter som är tillgänglig i andra modeller nu. Eventuella ytterligare ändringar av specialutgåvan bilar kommer förmodligen att vara färger, trimmingar och kanske hanteringsjusteringar.

Även om Maserati inte var helt elektrisk, var V8:ans dagar förmodligen räknade. Den nya toppmotorn är den dubbla turbo 3,0-liters V6:an som används i Grecale Trofeo och superbilen MC20. I MC20 gör den 620 hästkrafter; mer än V8.

Men visst, även den nya V6:ans dagar är räknade. Hela Maserati blir elektriskt, och även om förbränningsmodellerna inte fasas ut ännu, har varje modell elektriska versioner på väg under Folgore-namnet. Det inkluderar de vanliga modellerna som den nya Grecale SUV såväl som sportbilarna inklusive nya GranTurismo och MC20. De elektriska modellerna är inte långt borta heller. Maseratis mål är att ha elektriska versioner av alla sina modeller i slutet av 2025, och hybridisering är inte en del av planen.

Se även  LA Auto Show: Genesis X Cabriolet, Toyota Prius och mer | Autoblogg Podcast #756

:

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button