Luxury car

Lucid samlar in 3 miljarder dollar främst från saudiska ägare

Lucid Group Inc. samlar in cirka 3 miljarder dollar i ett aktieerbjudande där majoriteten av pengarna kommer från elbilstillverkarens saudiska ägare efter en aktienedgång på mer än 60 % under det senaste året. Aktien sjönk mer än 7% i utökad handel.

Företaget tillkännagav höjningen tillsammans med en motsvarande investering av dess ägare – Saudiarabiens offentliga investeringsfond – i ett uttalande, som bekräftar en tidigare rapport från Bloomberg Biltips. PIF, kungarikets största statliga förmögenhetsfond, köper 1,8 miljarder dollar av aktien i en riktad emission.

Fonden äger redan cirka 60% av Newark, Kalifornien-baserade Lucid, enligt data sammanställd av Bloomberg. Bank of America Corp. agerar som den enda bokföringsansvariga för börsnoteringen.

”Lucid avser att använda nettointäkterna från det offentliga erbjudandet, såväl som från den riktade emissionen av sin majoritetsaktieägare, för allmänna företagsändamål,” sade företaget.

Aktien föll med 7,5 % till 7,18 dollar klockan 17:58 i utökad handel i New York efter rapporten om aktieemissionen.

PIF investerade först i Lucid 2018 och ackumulerade stadigt fler aktier tills man hade majoritetsägande när startupen blev börsnoterad 2021 genom en kombination med ett förvärvsföretag för specialändamål. Elbilstillverkarens marknadsvärde slungades tillfälligt över etablerade rivaler Ford Motor Co. och General Motors Co. det året, och aktierna steg i januari i år mitt i förväntan om ett uppköp från PIF.

Vad BI säger:

Erbjudandet ”undergräver åtminstone tillfälligt hoppet om en fullständig privatisering av företaget. De ytterligare medlen kan hjälpa till att lösa frågor om ekonomisk flexibilitet på kort sikt, men Lucid kan behöva ytterligare stöd under 2024.”

— Joel Levington, Bloomberg Intelligence

Den saudiska satsningen på Lucid inkluderar planer på att bygga en elbilsfabrik i landet. Kungariket arbetar för att rulla ut hundratusentals bilar om året eftersom det ser ut att bli ett nav för biltillverkare. Det är en prioritet för Saudiarabien, som försöker diversifiera sin ekonomi bort från olja. Dess mål att tillverka cirka 300 000 bilar i slutet av decenniet är beroende av Lucid för hälften av den produktionen.

Se även  2023-2024 Dodge Hornet fräschar upp ett muskelbilsmärke i omvandling

Lucid har snubblat nyligen när det brottas med höga kostnader, produktionsutmaningar och konkurrens på elbilsmarknaden. Företaget sa i mars att det skulle eliminera cirka 18 % av sin personalstyrka. Den här månaden guidade den mot den lägre delen av sin årliga produktionsplan efter en långsam start på året.

Företaget har försökt bryta sig ur en skara blivande Tesla Inc.-konkurrenter och etablera sig på elbilsmarknaden. Dess börsvärde hade en kort stund förmörkat 90 miljarder dollar under marknadsfrenesi 2021 och har sedan dess sjunkit till cirka 14 miljarder dollar.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button