Electric car

Lordstown indikerar att Foxconn kanske drar sig ur affären

Lordstown Motors varnade på måndagen för att taiwanesiska Foxconn kan tänkas backa ur en avgörande finansieringsaffär som skulle hålla elbilstillverkaren igång – och att den kan gå i konkurs om problemet inte löses.

I en regulatorisk anmälan som först rapporterades av CNBC, sade Lordstown att de fick ett brev från Foxconn den 21 april där det påstods att den blivande lastbilstillverkaren bröt mot ett finansieringsavtal eftersom dess aktie hade fallit under 1 USD per aktie under 30 på varandra följande handelsdagar, vilket utlöste ett avnoteringsmeddelande från NASDAQ (aktierna handlades till 30 cent på måndagen). Lordstown rapporterade att företagen fortfarande är i samtal.

Skapat för att ta över en före detta General Motors fabrik i samma stad i Ohio för att bygga elektriska lastbilar, sålde Lordstown fabriken till den taiwanesiska kontakttillverkaren Foxconn förra året. Efter att affären stängdes i maj 2022 gick de två företagen överens om en andra affär där Foxconn skulle investera upp till 170 miljoner dollar i Lordstown, vilket CNBC beräknade som en andel på 19,3 % i det amerikanska företaget.

Lordstown Endurance

Foxconn betalade de första $52,7 miljonerna som skulle betalas under finansieringsavtalet förra året, men har inte gjort ytterligare betalningar, enligt CNBC. Enligt villkoren i avtalet ska Foxconn investera ytterligare 47,3 miljoner dollar inom 10 dagar efter det att kommittén för utländska investeringar i USA har godkänt myndigheten. Det godkännandet beviljades den 25 april, sa Lordstown till CNBC, vilket betyder att Foxconn är skyldig att släppa pengarna senast den 8 maj.

Foxconn är förmodligen mest känd som kontraktstillverkaren för Apple iPhones, men på senare tid har företaget försökt expandera till EV-produktion. Lordstown-affären har fått en olycklig start.

Se även  Baidu siktar på att ha världens största robotaxitjänst år 2023

Förra året när det tog över anläggningen och tillverkningen, sa Foxconn att Lordstown Endurance pickup-trucken skulle levereras senare under 2022. Snart stod det klart att Lordstown fortfarande inte hade tillräckligt med pengar för att producera mer än ett par hundra inledande lastbilar, om det på grund av bristen på högvolymproduktionsutrustning. Fabriken har sedan dess tillverkat ett 30-tal lastbilar, men produktionen har i praktiken stoppats.

Lordstown Endurance

Lordstown Endurance

I sitt finansiella resultat för fjärde kvartalet 2022 indikerade Lordstown att det skulle flytta fokus från Endurance till en ny elbil som troligen kommer att använda komponenter från Foxconn, och troligen byggd vid samma fabrik i Ohio. Lordstown och Foxconn hade kommit överens om att slutföra en plan för gemensam utveckling av en ny elbil senast den 7 maj, varefter Foxconn skulle investera ytterligare 70 miljoner dollar, men den planen har inte slutförts, rapporterade CNBC.

Foxconn har under tiden satsat på att tillverka sina egna elbilar, inklusive några under det nya Foxtron-märket som kanske inte är avsedda för USA. Företaget har också kontraktstillverkningsavtal med andra nystartade bilföretag, inklusive planer på att bygga Fisker Pear EV på $29 900 samma ex-Lordstown-fabrik i Ohio.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button