Nyheter

Lordstown ansöker om konkurs och stämmer Foxconn

Lordstown Motors Corporation har ansökt om konkursskydd och stämmer kontraktstillverkningspartnern Foxconn, meddelade företaget på tisdagen.

Lordstown ansökte om skydd enligt kapitel 11 i en konkursdomstol i Delaware. Företaget lämnade också in ett rättsligt klagomål mot Foxconn, tillverkningsdelen av Taiwans Hon Hai Technology Group, mest känd för att ha tillverkat Apple iPhone, anklagade företaget för bedrägeri och att inte uppfylla ekonomiska åtaganden.

Biltillverkaren bildades för att ta över den tidigare General Motors fabrik i dess namne Ohio stad och använda anläggningen för att tillverka en elektrisk pickup truck kallad Endurance. Lordstown sålde anläggningen till Foxconn 2021 för en påstådd 230 miljoner dollar som en del av en affär som krävde att Foxconn skulle tillverka Endurance under kontrakt, samt investera i Lordstown, och att de två företagen skulle samutveckla framtida fordon.

2023 Lordstown Endurance

Lordstown hävdar nu att Foxconn ”inte hade några avsikter att leva upp till sina åtaganden, särskilt med avseende på den nya fordonsutvecklingsplattformen.” Företaget hävdade att Foxconn använde sitt partnerskap med Lordstown” som ett verktyg för att med uppsåt och i ond tro förstöra Lordstowns verksamhet.”

Endurance-produktionen började i höstas, men Lordstown avslöjade att endast 31 lastbilar byggdes och 19 återkallades innan produktionen stoppades i februari. Företaget sa i april att produktionen hade återupptagits.

Under tiden sa Lordstown att det skiftade fokus till sin nästa EV, som skulle baseras på en Foxconn-plattform. Men Lordstown i maj varnade för konkurs om Foxconn följde upp med ett hot om att dra finansiering till biltillverkaren.

2023 Lordstown Endurance

2023 Lordstown Endurance

I en affär som gjordes i november förra året gick Foxconn med på att investera upp till 170 miljoner dollar i Lordstown i utbyte mot aktier i företaget. Foxconn har tidigare investerat 52,7 miljoner dollar i Lordstown som en del av avtalet, vilket ger det en 8,4% andel, noterade Reuters. Ytterligare 42,7 miljoner USD som skulle betalas i maj betalades inte. Lordstown har anklagat Foxconn för att ha tvekat till ytterligare investeringar i linje med affären, medan Foxconn har anklagat Lordstown för att ha brutit mot villkoren i affären när biltillverkarens aktie föll under tröskelvärdet för $1 per aktie (i 30 dagar) som krävs för notering på Nasdaq .

Se även  Volvo och Vinfast EV recensioner, Fisker uppdatering, treradig Toyota EV: The Week in Reverse

Foxconn satsar på att tillverka sina egna elbilar, om än sannolikt för andra marknader, och har andra planerade användningsområden för Ohio-fabriken. Det har kontraktstillverkningsavtal med andra nystartade bilföretag, inklusive IndiEV och Fisker.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button