Luxury car

Kolla in King Charles III:s bilsamling på 17,6 miljoner dollar

Kung Charles III:s kröning kommer att äga rum i England den 6 maj, och att krönas till monark kommer med en lång lista med förmåner med fyra hjul. Han kommer att få full tillgång till kungafamiljens bilpark, som är värderad till cirka 14 miljoner pund (cirka 17,6 miljoner dollar).

De två dyraste bilarna i samlingen är nästan identiska: de är ett par Bentley State Limousine-modeller (bilden) byggda för drottning Elizabeth II, kung Charles III:s mor, 2002. Endast två enheter tillverkades, och de är båda en del av kungafamiljens flotta, så de är svåra att värdera; det är inte som att någon kommer att hamna på din favoritauktionssajt när som helst snart. Det brittiska företaget Nationwide Vehicle Contracts, som sammanställde listan, uppskattar att varje bepansrad, 245 tum lång sedan är värd minst 10 000 000 pund (ungefär 12,6 miljoner dollar).

Under den åttasiffriga tröskeln är den näst mest värdefulla bilen i kungafamiljens flotta egentligen inte en bil. Det är Gold State Coach, som Matchbox nyligen släppte en kopia i skala 1/64 av, och dess värde uppskattas till £1,6 miljoner (cirka $2 miljoner). Med en längd på 275 tum är den ännu större än Bentley-limousinen och den väger cirka 9 000 pund. Den är 261 år gammal och designad för att dras av åtta hästar och har varit en del av varje kröning sedan 1831.

Resten av kungafamiljens fordon är relativt vardagliga. Det finns en Aston Martin DB6 Volante från 1965 som drottning Elizabeth II och hennes man, prins Phillip, köpte till kung Charles III på hans 21-årsdag. Det är värt 1 miljon pund (cirka 1,2 miljoner dollar). Samlingen innehåller också en Rolls-Royce Phantom VI (cirka 627 000 $), en Bentley Bentayga (cirka 201 000 $), en Land Rover Range Rover Landaulet med lång hjulbas (133 000 $), en Jaguar XE (cirka 41 000 $) och en Land Rover Defender $38 000).

Se även  Maserati MC20 GT2 återvänder Trident till GT-racing 2023

”Lyxbilar har länge förknippats med monarken och i synnerhet kung Charles III är känd för sin förkärlek för motorfordon. Hans imponerande samling har sentimentalt värde med motorer som överförts från hans bortgångne mor, drottning Elizabeth II, till bilar köpta för honom av sina föräldrar”, förklarade Keith Hawes, chef för Nationwide Vehicle Contracts, i en intervju med CBS Biltips.

Att stå i spetsen för en biltillverkningsnations kungafamilj har också nackdelar: Varje fordon i kung Charles III:s flotta är brittiskt. Han verkar gilla bilar, och det finns en hel del önskvärda bilar som inte är byggda i Storbritannien, men han skulle börja sin regeringstid på fel fot om han rullade upp till sin kröning i en BMW M5 CS. Åtminstone listan över nya och gamla bilar med etiketten ”made in England” är ovanligt mångsidig.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button