Råd

Kan jag köra skåpbil? Van körkort förklaras

Fiat Talento skåpbil

Medan de flesta vardagliga jobb är hanterbara med en bil, finns det några som bara en skåpbil klarar av, men körkortskraven förknippade med större skåpbilar skiljer sig något från vad du behöver för att köra bil. Här förklarar vi vilka skåpbilar du kan köra på ditt körkort.

Oavsett om du planerar att hyra, låna eller till och med köpa en skåpbil kan tanken på att köra en verka skrämmande på grund av deras storlek och skrymmande. Men tack vare enorma tekniska framsteg är de flesta moderna skåpbilar inte mycket annorlunda att köra än en stor MPV eller SUV. Det finns också ett antal mindre bilbaserade skåpbilar på marknaden, till exempel Ford Fiesta Van.

Oavsett vad du behöver köra skåpbil för, om du vill spara pengar när du flyttar hem, för stora resor till tippen eller till och med i affärssyfte, är det viktigt att göra din research först. Det första du behöver veta är om ditt körkort tillåter dig att köra ett nyttofordon. Även om det enkla svaret är att ett vanligt bilkort tillåter dig att köra de flesta skåpbilar, finns det en nivå av komplexitet att hantera om du också ska bogsera, eller om skåpbilen du kör är över en viss vikt. Här guidar vi dig genom licenskategorierna och vad du behöver göra för att uppfylla vissa kriterier.

Licenskrav

Om du har ett fullständigt brittiskt körkort tillåter detta dig inte bara att lagligt köra bilar utan även vissa andra typer av fordon. På framsidan av ditt plastkortkörkort finns raden med bokstäver längst ner koder som visar vilka fordon ditt körkort tillåter dig att köra.

Denna lista med koder upprepas på baksidan i en tabell, med start- och slutdatum för varje kategori, tillsammans med liten grafik som representerar fordonet som varje kategori refererar till. De nuvarande fordonsklassificeringarna reviderades i november 2013 och omfattar följande klasser:

 • AM – Moped
 • A1 – Liten motorcykel
 • A2 – Medium motorcykel
 • A – Full motorcykel
 • B1 – Fyrhjuligt lätt fordon
 • B – Bil
 • C1 – Medelstort fordon
 • C – Stort lastbil
 • D1 – Minibuss
 • D – Buss
 • BE – Bil med släp
 • C1E – Mellanstort fordon med släp
 • CE – Stort lastbil med släp
 • D1E – Minibuss med släp
 • DE – Buss med släp
 • p – Moped (50cc)
 • q – Moped (25km/h)
 • f – Traktor
 • g – Roadroller
 • h – Bandfordon
 • k – Klippmaskin
Se även  2022 Jeep Grand Cherokee 4xe plug-in hybrid återkallad eftersom motorer kan stängas av

Om du har klarat ditt bilförarprov, kommer ”B”-raden på ditt körkort att ha datum bredvid sig som anger när provet godkändes och när kategorin går ut. När det gäller B-körkortet kommer detta att vara dagen före din 70-årsdag, vilket är första gången du behöver förnya ditt körkort för att fortsätta köra i ytterligare tre år.

Du kommer också att ha samma datumintervall på rad ’B1’. Det betyder att du kan köra ett fyrhjuligt lätt fordon som väger upp till 400 kg, eller 550 kg lastbilar. Det omfattar mikrobilar, som de modeller som byggts av Aixam och Microcar, såväl som Renault Twizy.

När det gäller skåpbilar omfattas de allra flesta av klassificeringen ’B’, på samma sätt som bilar, så det går bra att köra en grundläggande Ford Transit, Vauxhall Vivaro eller någon av deras samtida.

En avgörande sak du måste vara medveten om är en skåpbils maximala auktoriserade massa (MAM). Detta är maxvikten för alla fordon du kan köra om du har ett B-körkort, och den får inte väga mer än 3 500 kg (3,5 ton). Medan mindre versioner av de flesta skåpbilar till salu i Storbritannien kommer in under denna gräns, går några av de största versionerna över den. Det är då du kan hamna i trubbel, för om du kör ett fordon med en MAM på över 3,5 ton utan den nödvändiga C1-licensen kan du få straffpoäng, böter och till och med en stämningsansökan om du åker fast.

Skåpbilar över 3,5 ton

Ditt standardkörkort är den första delen av DVLA:s iscensättningsprocess och ger dig automatiskt ett provisoriskt körkort för att köra en bil eller skåpbil upp till 3,5 ton med släp upp till 750 kg, eller med en släpvagn över 750 kg om den sammanlagda vikten inte är mer än 3,5 ton. Om du vill köra något större måste du ansöka om ett annat steg i licensprocessen, om du klarade ditt prov efter januari 1997.

Se även  2023 Hyundai Ioniq 6 ritar om sedaner och kan störta Tesla Model 3

De som klarade ditt prov efter 1 januari 1997 kommer att behöva ett C1-kort för att köra alla fordon med en MAM som överstiger 3,5 ton. Om du klarat ditt bilprov innan dess får du köra kommersiella fordon upp till 7,5 ton MAM utan extra körkort, men inte om du kör ett som en del av ditt jobb. Om du kör fordon i viktintervallet 3,5 ton till 7,5 ton MAM för arbete, måste du ta ett professionellt förarcertifikat för professionell kompetens (CPC).

Iveco Daily

Alternativt drivna skåpbilar

Under 2019 tillkännagav transportdepartementet som en del av sin Road to Zero-strategi att körkortsinnehavare av kategori B skulle få köra skåpbilar med alternativa bränslen (inklusive elbilar som Mercedes eSprinter, Vauxhall Vivaro-e och Citroen e-Dispatch) med en tjänstevikt på upp till 4,5 ton. Den extra vikttillägget är ett resultat av att laddhybrid- och elbilar har en högre tomvikt än traditionellt drivna på grund av de tunga batterierna.

Kategori B-licensinnehavare som vill köra dessa skåpbilar måste genomgå fem timmars ytterligare relevant utbildning från en av de två statligt godkända LGV-utbildningsleverantörerna (lätta godsfordon) innan de sätter sig bakom ratten.

Att hyra en skåpbil

Om du vill hyra en skåpbil är det viktigt att planera i förväg och ta med dig lite av den tidigare informationen så att du får rätt skåpbil för jobbet.

Först, räkna ut vad du vill ha skåpbilen till. Det kan vara frestande att skaffa den största möjliga skåpbilen, men tänk på att lastning av den med ett antal tunga föremål snabbt kan leda till att skåpbilen överskrider sin MAM-gräns, vilket gör den olaglig att använda utan rätt licens. Om du blir stoppad och din skåpbil visar sig vara över gränsen, kommer du att vara ansvarig för alla böter eller domstolsåtgärder, eftersom det finstilta i hyresavtalet sannolikt kommer att befria hyresfirman från allt ansvar. Om du vet att det du bär kommer att bli tungt, kan det vara bättre att skaffa en mindre skåpbil som inte kan lastas för mycket och sedan göra mer än en resa om det är lönsamt.

Se även  De bästa superbilarna du kan köpa idag

Ta en titt på det finstilta av vad som täcks av hyresbolagens försäkring. En affär med obegränsad körsträcka kan bli lite dyrare, men det betyder att du inte behöver oroa dig för att betala överskjutande körsträcka. Det kan också vara värt att betala en krockskadeförsäkring för att säkerställa att du inte blir stucken ekonomiskt om du skulle vara inblandad i ett prang.

Kontrollera skåpbilen för skador in- och utvändigt innan du kör iväg. Om du upptäcker något, informera uthyrningsföretaget och få dem att underteckna ett undantag för att verifiera att skadan fanns innan du tog bort skåpbilen, annars kan du ha svårt att bevisa att den inte orsakades av dig när den återvände, sannolikt resulterar i en extra avgift för att täcka skadan.

När du lämnar tillbaka skåpbilen, lämna den som du hittade den. Se till att lastområdet åtminstone är rent och att hytten är fri från skräp. Kolla avtalet om bränsleanvändning, för om skåpbilen var full med bränsle när du tog den kan du förväntas tanka den, eller få en annan avgift för bränslet du har använt.

Om du funderar på att investera i din egen skåpbil, klicka här att lära om van finans.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button