Luxury car

Jay Leno utforskar en Dodge Dart GTS från 1968

Dodge Dart är mest känd som en ödmjuk ekonomibil, men 1968 års Dart GTS med i det här avsnittet av ”Jay Lenos Garage” visar att den kompakta Dodge också hade en sportig sida.

Istället för inline-6-motorn som många Dart lämnade fabriken med, har den här bilen en 383 kubiktums V-8 med en 4-fats förgasare. Samma motor användes i den mer populära Plymouth Road Runner, men Dart är mindre och lättare. Kraften skickas till bakhjulen genom en 4-växlad manuell växellåda.

Darten beställdes ny av ett par från Wisconsin och har nu överlevt deras äktenskap. Den är helt återställd till lagerskick, med undantag för periodkorrekta Cragar-hjul och en eftermarknadsvarvräknare. Leno är bara den andra ägaren, och han fick det ursprungliga byggarket, en livstid av underhållsprotokoll och mer pappersarbete för att intyga dess äkthet.

Denna ansågs vara en liten bil 1968, och med cirka 325 hk var den också ganska kraftfull för sin tid. Darten är inte liten eller snabb med moderna standarder, men dess vridmoment V-8 betyder att den fortfarande är hyfsat rolig att köra, enligt Leno. Trumbromsar och oassisterad styrning betyder dock att det inte är någon canyon carver.

Dodge introducerade Dart för 1960 års modell och minskade den till en kompakt bil för 1963 för att konkurrera med Chevrolet Nova och Ford Falcon. Darten förblev i den rollen tills produktionen avslutades 1976. Tillsammans med Plymouth Valiant fungerade plattformen också som grunden för de ursprungliga Dodge Demon (senare Dart Sport) och Plymouth Duster-kupéerna.

Dodge Dart återvände för 2013 års modell efter ett decennier långt uppehåll, men den här gången som en modern kompaktbil med framhjulsdrift och 4-cylindrig kraft. Den var dock inte lika långlivad. Fiat Chrysler Automobiles (numera Stellantis) avlivade det några år senare för att fokusera på mer sålda, mer lönsamma stadsjeepar och pickuper.

Se även  BMW M Hybrid V8 LMDh tävlar på Le Mans från 2024

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button