Nyheter

Jay Leno kör en militär Land Rover

Det senaste avsnittet av ”Jay Lenos Garage” är ute och lyfter fram en relik från det kalla kriget. Det är en Land Rover Series III från 1972 som användes av den brittiska militären.

Den nuvarande ägaren Alex Grappo, som tidigare tog med sin Porsche 959 till garaget, förklarar att denna Land Rover är en äkta ”X-MOD” eller ”ex-Ministry of Defence” Series III som liknar den typ som opererade längs Berlinmuren.

Series III, som lanserades 1971, var den sista av Series Land Rover-modeller. Den ersatte Series II som daterades till 1958, som i sin tur hade ersatt den ursprungliga Land Rover-serien som lanserade märket 1948. Efter Series III bytte Land Rover kort till 90 och 110 nomenklaturen (refererar axelavståndslängden) för sina traditionella modeller , innan de omprofilerade dem som försvarare.

Serie III-modeller byggdes med 88-tums eller 109-tums hjulbaser. Detta är en av modellerna med lång axelavstånd och den drivs av en 2,6-liters inline-6-motor. Land Rover uppskattade 70 hk och 120 lb-ft vridmoment, men Grappo anser att dessa siffror är ”optimistiska”. Den lilla kraften som finns leds till alla fyra hjulen genom en 4-växlad manuell växellåda. Series III var den första Land Rover med synkroniserade växlar.

Information om detta specifika fordons servicehistorik är knapphändig, men Grappo säger att hans ”bästa gissning” baserat på forskning hittills är att det var en FFR-modell som användes som en radiolastbil. Han pekar ut en liten låda på förarsidans framskärm, som han säger användes som en monteringspunkt för kommunikationsutrustning.

En Land Rover av denna årgång kan vara lite långsam för modern trafik, men Grappo har tagit Series III till Moab och bekräftar att det är den riktiga affären terräng. Och den får mycket uppmärksamhet oavsett var den tar vägen.

Se även  2024 Mercedes-Benz AMG CLA debuterar med upp till 416 hk

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button