Nyheter

James Bonds Aston Martin V8 från 1973 från ”The Living Daylights” på väg till auktion

En James Bond Aston Martin-filmbil är på väg till auktion – men det är inte en ”Goldfinger” DB5.

En del av försäljningen av RM Sotheby’s Monterey Car Week, planerad till 17-19 augusti, användes denna 1973 Aston Martin V8 vid inspelningen av 1987 års James Bond-film ”The Living Daylights”. Detta mer obskyra inträde i Bond-kanonen markerade Timothy Daltons första framträdande som 007, en roll som den brittiska skådespelaren bara skulle behålla för en film till.

”The Living Daylights” markerade också Aston Martins återkomst till Bond-serien efter ett långt uppehåll. Liksom de många Astons som har fungerat som Bonds transport före och sedan, var V8:an utrustad med massor av prylar, inklusive en raketbooster och utplacerbara skidor.

1973 Aston Martin V8 från

Flera bilar användes vid filmning, inklusive fyra kompletta körbara fordon och sju glasfiberskal. Bilen på auktion, betecknad bil 10 under tillverkningen, är en av de fyra körbara bilarna. Förutom raketförstärkaren och skidrekvisitan uppdaterades den för att se ut som en nyare Aston Martin V8, och fick en rullbur och ett taklucka för att matcha de andra bilarna, av kontinuitetsskäl.

Bil 10 knuffades nerför en backe och in i en snöbank för en jaktscen, vilket innebar att man tog bort motorn och transmissionen för att göra bilen lättare. Den överlevde dock och hölls av Bond-produktionsbolaget Eon Productions fram till 1995, då den såldes till den brittiske James Bond-samlaren Peter Nelson, tillsammans med två av de andra ”Living Daylights” Astons (Eon Productions behöll den fjärde kompletta bilen).

Bilen bytte ägare ytterligare ett par gånger, hittade sin väg till USA och återställdes till trafikdugligt skick. Den fick en ny 5,3-liters V-8 från den kraftfullare V8 Vantage-modellen, tillsammans med den korrekta 5-växlade manuella växellådan. Korrosion reparerades också, och fronten målades om, enligt auktionslistan.

”The Living Daylights” är kanske inte den mest ikoniska Bond-filmen, och Aston Martin V8 kanske inte har samma ikoniska status som DB5, men det här är fortfarande en äkta Bond-bil som förväntas ge ett stort klubbslag. Så medan en av James Bond DB5:orna såldes för över 6 miljoner dollar 2019, uppskattar RM Sotheby’s att denna bil kommer att sälja för 1,4 miljoner till 1,8 miljoner dollar.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button