Luxury car

Italienska EV-startföretaget Aehra presenterar ny premium sedan

MILAN — Italienska elbilsstartföretaget Aehra presenterade på fredagen sin nya, europeisktillverkade sedan som kommer att tjäna högpremiummarknadssegmentet och som ansluter sig till företagets sportfordon som först visades i slutet av förra året.

Båda modellerna kommer att börja tillverkas 2026, sa Aehra. De kommer att kosta i intervallet 160 000 till 180 000 euro ($175 000 till 197 000 $), vilket placerar dem i vad Aehras medgrundare och VD, Hazim Nada, kallade segmentet ”hög premium och lyx”.

”När det kommer till det segmentet är folk ännu inte redo för kinesiska eller amerikanska varumärken. Europa är fortfarande referensen,” berättade Nada, en 40-årig italiensk-amerikan. Reuters.

Den nya sedanen följer Aehras elektriska SUV som presenterades i november 2022. Båda kommer att ha en topphastighet på 265 km/h (164 mph) och en räckvidd på mer än 800 km (497 miles), sa Aehra.

De första leveranserna väntas 2026, med början på nyckelmarknader inklusive USA, Italien, Tyskland och Storbritannien. Aehra planerar att öppna förbeställningar nästa år.

Nada sa att fullskalig produktion skulle ske i slutet av 2027, med ett årligt produktionsmål på 25 000 fordon för varje modell.

Båda fordonen är så kallade native EVs, vilket innebär att det mesta av designen är en nyutveckling och inte baserad på en tidigare förbränningsplattform.

Aehra, vars designchef och chefsingenjör tidigare var på Lamborghini respektive Ferrari, har sagt att de planerar en total investering på 750 miljoner euro.

Aehra utvärderar fortfarande alternativen för montering. Den föredragna, åtminstone på kort sikt, är att förlita sig på en stor kontraktstillverkare, antingen i centrala eller norra Europa, sa Nada.

Se även  Hur Koenigsegg återuppfann den manuella växellådan för CC850

Ett annat alternativ är att starta en ny anläggning i Italien eller köpa och renovera en befintlig, men det skulle bara vara möjligt om det stöds av statliga medel, sa Nada.

”Vi ser ett beslut om detta i slutet av detta år.”

Aehra arbetar med sin försörjningskedja och har nyligen gjort ett avtal med Österrikes Miba Battery Systems för 120 KWh anpassade NMC-batterier (nickel mangan kobolt), sa Nada.

(1 USD = 0,9264 euro)

:

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button