Nyheter

Hyundai Ioniq 5 N debuterar på Goodwood Festival of Speed

Hyundai avslutar testet av Ioniq 5 N inför en planerad debut på Goodwood Festival of Speed ​​2023 den 13 juli.

N Performance-undermärkets första helelektriska modell har varit i sin sista spårtestfas på Nürburgring Nordschleife inför sin offentliga debut, sade Hyundai i ett pressmeddelande på fredagen.

Ett område ingenjörer fokuserar på är värmehantering. Ioniq 5 får mer robust kylmaskinvara, inklusive en modellspecifik kylare och motoroljekylare, samt en batterikylare. Hårdvaran åtföljs av batterikonditioneringsmjukvara med ”Drag”- och ”Track”-lägen designade för att extrahera maximal kraft över en kort sprint respektive att hålla batteriet svalt under en serie varv.

2024 Hyundai Ioniq 5 N prototyp

En N Race-funktion gör det också möjligt för förare att justera energianvändningen. ”Sprint”-läget är standard, vilket ger föraren maximal kraft. ”Endurance” är designad för att maximera räckvidden för längre bansessioner, vilket den gör genom att begränsa plötsliga kraftspikar som kan få värme att byggas upp i batteriet, enligt Hyundai.

Ingenjörer har också förnyat det regenerativa bromssystemet för att möjliggöra upp till 0,6 g retardation, vilket Hyundai hävdar är en branschledande siffra. Regenerering sker även medan ABS är inkopplat, vid upp till 0,2 g. Hyundai lovar några uppgraderingar av de hydrauliska bromsarna också, inklusive att gå med större 15,7-tums rotorer.

För att få förarna att känna sig mer delaktiga har Ioniq 5 N även en funktion som kallas N e-Shift, som simulerar växlingar med hjälp av motorvridmoment. Hyundai hävdar att detta kommer att tillåta förare att tillämpa färdigheter finslipade i förbränningsbilar till eldrift.

2024 Hyundai Ioniq 5 N prototyp

2024 Hyundai Ioniq 5 N prototyp

Precis som många andra sportiga elbilar kommer även Ioniq 5 N att få ett eget soundtrack för att kompensera för bristen på motorljud. Åtta interna och två externa högtalare kommer att spela ett urval av ljud, inklusive simuleringar av 2,0-liters turbo-4 som används i bensin Hyundai N-modeller, de konstgjorda ljuden från N 2025 Vision Gran Turismo och RN22e-koncepten och till och med ljud från stridsflygplan.

Se även  2023 Hyundai Ioniq 6, 2023 Cadillac Escalade-V, 1 080 hk Highway Patrol car: The Week in Reverse

Förutom att vara den första elektriska N-modellen blir Ioniq 5 N den första med fyrhjulsdrift. Den vanliga Ioniq 5 toppar på 320 hk, och även om vi kan förvänta oss att Ioniq 5 N kommer att toppa det, säger Hyundai inte med hur mycket. Kia EV6 GT, som delar E-GMP-plattformen med Ioniq 5, gör 576 hk, så det finns betydande utrymme för en effektökning.

Hyundai har inte sagt om Ioniq 5 N kommer att nå USA, men tidpunkten för avslöjandet pekar mot en försäljningslansering för 2024 årsmodell om den gör det.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button