Nyheter

Hyundai, Giorgetto Giugiaro återskapar 1974 Pony Coupe Concept

Hyundai slog sig ihop med den legendariske italienska designern Giorgetto Giugiaro för att återskapa det ursprungliga Hyundai Pony Coupe Concept från 1974, en ikonisk utställningsbil designad av Giugiaro och som hjälpte till att lägga grunden för ankomsten av Pony sedan ett år senare, Sydkoreas första självständigt utvecklade massa -tillverkad bil.

Konceptet var bland fem designs som Giugiaro kom med för Hyundai i början av 1970-talet som en del av en regeringsutmaning att utveckla en sydkoreansk bil i tid för lansering 1975 (tidigare byggde koreanska biltillverkare bilar av utländska biltillverkare).

Medan en sedankaross utsågs som vinnare, skulle en produktionsversion av Pony Coupe Concept följa men projektet avbröts 1981 på grund av en ekonomisk nedgång. Bilens kilform skulle dock leva vidare i en annan Giugiaro-design: DeLorean DMC 12 som debuterade 1983.

Trots sin betydelse finns det ursprungliga Pony Coupe Concept inte längre. Hyundai har inte sagt vad som faktiskt hände med den, men biltillverkaren har återskapat den inför nästa års 50-årsjubileum av den ursprungliga avtäckningen på bilmässan i Turin 1974. Konceptet drivs av en 1,2-liters inline-4 med 82 hk. Motorn har längsgående montering, med drivning skickad till bakhjulen via en manuell växellåda.

Rekreationen avslöjades på torsdagen vid invigningen av Hyundai Reunion, som ägde rum vid Comosjön i Italien. Evenemanget beskrivs som en ”arvsmärkesplattform” som fungerar som ett sätt att bevara Hyundais anda och värderingar när biltillverkaren övergår till en värld av elektrisk mobilitet.

På plats var också Giugiaro och hans son Fabrizio. De två Giugiaros, som arbetade med rekreationen, driver idag designföretaget GFG Style, som de startade efter att 2015 sålt sina återstående aktier i sin tidigare designfirma, Italdesign Giugiaro, till Volkswagen Group.

Se även  Ford Maverick Hybrid-tillägg, Tesla oavsiktlig acceleration, GM vs. EPA EV-mål: Dagens bilnyheter

Samarbetet mellan Hyundai och GFG Style skulle kunna sträcka sig bortom återskapandet av Pony Coupe Concept, enligt Luc Donckerwolke, Hyundai Motor Groups kreativa chef.

”Det här projektet har inte bara ett historiskt värde, utan det representerar också ett tvärkulturellt utbyte som kan bana väg för fler samarbeten på vägen”, sa han när projektet först tillkännagavs i höstas.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button