Nyheter

Goodyear grönar kolsvarten i däcken för Tesla Model 3

Goodyear grönar sitt senaste ElectricDrive GT-däck som är tillgängligt som eftermarknadsersättningsgummi för Tesla Model 3 – med kolsvart som inte är beroende av förbränning av fossila bränslen.

De nya däcken använder istället kimrök från Monolith, tillverkad genom metanpyrolys och som inte kräver förbränning, säger Goodyear. Monoliths metanpyrolysprocess delar istället upp metanmolekylen i kol och väte, med hjälp av förnybar el.

Kolsvart är en viktig ingrediens i däck för dess riv- och nötningsbeständighet. På grund av sin extra vikt och högre vridmoment behöver elbilar också andra däck. ElectricDrive GT-linjen har specifikt en inbyggd ljudbarriär för vägbuller, vilket ofta också är ett problem i elbilar, och den gör anspråk på en tyst körning – även om det enligt Goodyear är en ”ultra-högpresterande” allt- säsongsdäck.

Goodyear ElectricDrive GT-däck för Tesla Model 3

Goodyear sa inte var man skaffar metan för kimrök i denna process, eller angav om denna process faktiskt minskar koldioxidavtrycket för den resulterande produkten. Men det noterade att det undersöker med Monolith den potentiella utökade användningen av kimrök gjord av metan från avfallskällor.

Under 2019 hävdade Bridgestone att det var det första däckföretaget som tillverkade däck med återvunnen kimrök från andra industriella processer, och förra året sa man att man tittar på att återföra naturgummi i däcken. Goodyear i ett år 2022 visade ett demonstrationsdäck tillverkat av 70 % hållbara material, och bara ett år senare, i januari ökade det till 90 %. Det senaste däcket ansågs vara kolsvart från fyra olika källor. Båda varumärkena planerar att bli 100 % förnybara eller hållbara, men de sista procenten kan vara de mest utmanande.

Än så länge är dessa enbart valen av företag som är intresserade av att göra sina bilder grönare och minska sina koldioxidavtryck, men regleringar kan möjligen täcka däckblandningar i framtiden. Kalifornien överväger effektivitetsstandarder för ersättningsdäck, även om det i huvudsak handlar om att säkerställa vissa bränslebesparande rullmotståndstal.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button