Nyheter

Företag som en gång försökte rädda Saab har lagt ner

NEVS, en svensk startup för elfordon som är mest känd för sitt försök att starta om produktionen av Saab-bilar i början av förra decenniet, lades ner denna månad.

I ett kortfattat uttalande på NEVS-webbplatsen sa företaget att det stänger ned sina produktionsutvecklingsaktiviteter som en del av en ”viloplan”. Företaget sa också att det tar förfrågningar om försäljningen av sina fastigheter.

Automobilwoche (prenumeration krävs) rapporterade förra veckan att Polestar har ansökt om att få använda en tidigare Saab FoU-anläggning i Trollhättan, Sverige, för utveckling av elektriska drivlinor.

NEVS ägdes senast av Evergrande Group, det kinesiska konglomeratet vars huvudsakliga fastighetsutvecklingsgren hamnade i ekonomiska problem 2021 med skulder på mer än 300 miljarder dollar. På den tiden, när finansieringen torkade, började NEVS leta efter en köpare.

NEVS startar produktionen av 2014 års Saab 9-3

Evergrande lyckades hålla sig flytande och i slutet av 2022 startade en annan av dess EV-startups, Hengchi, kundleveranser av fordon i Kina.

NEVS hade också planerat att lansera egna elfordon, men företaget fokuserade senare på att utveckla mobilitetstjänster, inklusive en självkörande taxitjänst.

NEVS förvärvade ursprungligen Saabs tillgångar 2012 efter att biltillverkaren gick i konkurs året innan. Den ursprungliga planen var att fortsätta produktionen av Saab-bilar i både Sverige och Kina, och medan NEVS under 2013 en kort stund lyckades starta om produktionen av Saab 9-3 vid Saabs egen fabrik i Trollhättan, stannade produktionen av mindre än två år senare efter NEVS fick slut på pengar.

NEVS förlorade sedan rättigheterna till användningen av Saab-namnet (rättigheterna ägs av ett konsortium som inkluderar den svenska försvarsgruppen även känd som Saab) 2014, och försökte senare lansera elbilar under sitt eget namn men lyckades till sist inte göra det.

Se även  2024 Lexus GX avslöjad | Den här lådan gungar

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button