Nyheter

Ford patenterar utplacerbara dykplan

Dykplan blir allt vanligare på prestandabilar som ett sätt att öka downforce, men en Ford-patentansökan antyder en mer sofistikerad version av dessa flyghjälpmedel.

Istället för att fixeras på plats som vanliga dykplan, beskriver patentansökan utplacerbara versioner som kan justeras baserat på olika fordonsparametrar. Rörelsen skulle kontrolleras av ställdon, enligt ansökan, som publicerades av United States Patent and Trademark Office (USPTO) 8 juni 2023, men ursprungligen inlämnad 7 december 2021.

Fords utplacerbara dykplans patentbild

Monterade i de främre hörnen av ett fordon kan dykplan generera ytterligare nedåtkraft och hjälpa till med bilens aerodynamiska balans. Eftersom de sticker ut ur karossen i en vinkelrät vinkel, ser de ut lite som miniatyrversioner av ubåtsdykplan, som verkar vara där namnet kommer ifrån.

Men, som Ford noterar i patentansökan, kommer alla fasta aerodynamiska enheter endast att fungera korrekt under vissa förhållanden. Att ha dykplan som kan sättas in när det behövs och dras in vid andra tillfällen ger större flexibilitet, lite som de infällbara bakspoilerna som nu är vanliga på prestandabilar. En Bugatti Chiron kan höja sin bakre vinge för maximal downforce eller sänka den för att minska luftmotståndet, så varför inte göra detsamma med dykplan?

Fords utplacerbara dykplans patentbild

Fords utplacerbara dykplans patentbild

Det verkar vara vad Blue Oval går för här. Applikationen säger att det föreslagna utplacerbara dykplanssystemet skulle kunna användas för att ”optimera drag, lyft och andra aerodynamiska egenskaper”, vilket gynnar ”både kundernas förtroende och fordonets förmåga med mindre kompromisser.”

Som med allt patentmaterial, men det finns ingen garanti för att deployerbara dykplan kommer att dyka upp på ett framtida Ford-produktionsfordon. Ford är dock inte främmande för prestandafordon, så det kommer sannolikt inte att finnas någon brist på potentiella tillämpningar för denna idé. Det skulle kunna passa bra för elbilar med prestanda, där fördelarna med dragminskning av infällbara dykplan skulle vara särskilt relevanta för att maximera räckvidden.

Se även  2021 Ford Bronco Sport Outer Banks Review – En för staden

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button