Nyheter

Ford Mustang GT3 avslöjade, kommer att tävla på Le Mans från 2024

Fords senaste Mustang kommer att tävla över hela världen, med Blue Oval på fredag ​​som avslöjar en ny GT3-kundracerbil som är bekräftad för både Nordamerikas IMSA SportsCar Championship och det globala FIA World Endurance Championship. Inträde i den senare kommer att se Mustang GT3 tävla i 24 Hours of Le Mans.

Mustang GT3 kommer från den banfokuserade Mustang Dark Horse, och kommer att vara redo att tävla från säsongen 2024. Ford kommer att ställa upp bilen i SportsCar Championships GT3-klass med start nästa år, och kundteamet Proton Competition kommer att anmäla den i World Endurance Championships GTE-klass, även från nästa år. GTE är samma klass som Ford tog en klassseger vid 2016 24 Hours of Le Mans, med en racerbil baserad på dess GT-superbil.

Några av bilarna som Mustang GT3 kommer att tävla mot kommer att inkludera racerbilar baserade på sådana som Aston Martin Vantage, Chevrolet Corvette, Mercedes-Benz AMG GT och Porsche 911.

Ford har utvecklat Mustang GT3 med motorsportpartnerna Multimatic och M-Sport. Multimatic är samma företag som bygger superbilen GT, liksom den nyare Bronco DR-racern, och som även kommer att bygga Mustang GT3. M-Sport har de senaste åren haft ett nära samarbete med Ford i rallytävlingar, och kommer att ansvara för att bygga Mustang GT3:s motor, i det här fallet en skräddarsydd 5,4-litersversion av den vanliga 5,0-liters V-8:an. Det är möjligt att motorn också kommer att hamna i en väggående Mustang GT3 antydd av Fords vd Jim Farley i mars.

Racerbilen Mustang GT3 har också ojämn längd med dubbla triangelfjädringar fram och bak, en bakmonterad växellåda, karosspaneler i kolfiber och ett aeropaket utvecklat för att uppfylla GT3-reglerna.

Se även  Tesla hävdar enligt uppgift att dess underlåtenhet att leverera självkörande bilar inte är bedrägeri

Dess första lopp kommer att vara 2024 24 Hours of Daytona nästa januari. Tävlingen är den inledande omgången av SportsCar Championship.

Joey Hand, en av de klassvinnande förarna i Fords Le Mans-kampanj 2016, fungerar som test- och utvecklingsförare för programmet.

Versioner av den senaste Mustangen tävlar över ett brett spektrum av racingserier, inklusive NASCAR, Australiens Supercars-serie och snart även GT3-tävlingar. En Mustang GT4 racerbil kommer också för att ytterligare utöka bilens behörighet i global konkurrens. Ford är också känd för att arbeta på en Mustang Dark Horse R-racerbil som potentiellt skulle kunna utgöra grunden för en ny one-make-serie.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button