Nyheter

Ford går in i Dakar Rally 2024 med vilda Ranger

Ford tillkännagav på onsdagen planer på att bli en ordinarie match i Dakar Rally, med start 2024.

Biltillverkaren kommer att tävla i den populära T1-klassen, till en början med en anpassad rigg som liknar den tidigare generationens Ford Ranger. Klassen är öppen för icke-produktionsfordon som uppfyller FIA:s tekniska och säkerhetsstandarder, och ser vanligtvis fordon med rörformade chassi och kompositkarosser.

Ford gick senast in i Dakar Rally 2014 med en anpassad Ranger som drivs av en 5,0-liters V-8 lånad från en Mustang GT. Det inlägget kördes med Neil Woolridge Motorsport, ett partnerskap som har återupplivats för den senaste insatsen. Inblandad är också M-Sport, som har drivit några av Fords rallyprogram, bland annat i World Rally Championship. M-Sport är också företaget som bygger 5,4-liters V-8:an för Fords nya Mustang GT3 racerbil.

Fords utmanare, som är märkt Ranger T1+, drivs av en turboladdad 3,5-liters V-6. Den är för närvarande i utvecklingsstadiet och kommer att göra testkörningar under Spaniens Baja España Aragón och Marockos Rally du Maroc-rally i juli respektive oktober, innan den går in i Dakar-rallyt 2024.

Rallyt 2024 kommer att köras 5-19 januari i Saudiarabien. Rutten börjar i den tusen år gamla staden Al-Ula, korsar landet i riktning mot det tomma kvarteret och avslutar i Yanbu vid Röda havets stränder.

Ford sa att 2024 års rally kommer att användas för att samla in data för framtida ansträngningar, inklusive att utveckla ett nytt fordon för 2025 rallyt som kommer att likna den omdesignade 2024 Ranger Raptor Performance pickupen.

Se även  Chevy Blazer EV avslöjade, billigare VW ID.4, flaggskepp Porsche elektrisk SUV: Dagens bilnyheter

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button